

Refugiul la stâna de pe Coza a fost construit atât pentru a contribui la dezvoltarea turismului pedestru în zonă, dar și pentru a asigura condiții civilizate ciobanilor. Obștea Vidra Tichiriș are circa 120 hectare de pășune pe muntele Coza, din care 40 este pășune împădurită, zona fiind considerată una defavorizată. Condițiile dificile de acces, izolarea, au îndepărtat mulți ciobani de această stână. Obișnuiți cu traiul confortabil modern, ciobanii nu mai doresc să petreacă luni de zile izolați pe munte. Mai ales că nici beneficiile materiale nu mai sunt cele de altădată. În aceste condiții, conducerea Obștii a decis să investească o parte din profit pentru a moderniza această stână, astfel încât să poată folosi pășunea pe care o deține aici.
Președintele Obștii Vidra Tichiriș, Vasile Apostu, spune că până anul trecut, accesul la această stână era unul dificil, pe poteci greu accesibile. „Ciobanii cărau în spate mălaiul și sarea până la stână pe kilometri întregi, fapt pentru care în ultimul timp am riscat ca pășunea să rămână nefolosită“, a explicat președintele Obștii.
Primul pas a fost construirea unui drum până la stână. Pe o lungime de peste 4,5 kilometri a fost construit un drum de acces forestier, destinat în special utilajelor 4X4. În plus, drumul nu este recomandat celor care nu cunosc traseul. În etapa a doua a urmat curățarea pășunii și realizarea saivanului pentru circa 500 oi. Ulterior a fost realizată clădirea unde locuiesc ciobanii şi sunt pregătite brânzeturile. Etajul acesteia a fost destinat turiștilor care ajung până aici. „Am curățat pășunea pe o suprafață de 37 hectare și am construit un saivan pentru adăpostul animalelor. Prin aceasta asigurăm condiții optime de păstorit și, în plus, sperăm să avem o contribuție majoră la dezvoltarea turismului pedestru în zonă. Cei de la Parcul Natural Putna au marcat traseele turistice, iar noi suntem la intersecția a două trasee, unde până acum nu era niciun refugiu. Prin realizarea acestei clădiri am vrut să corelăm cele două activități, cea tradițională, a creșterii oilor și cea turistică. Este doar o chestiune de viitor, zona fiind una deosebit de frumoasă“, a afirmat președintele Obștii Vidra Tichiriș, Vasile Apostu.
Acesta a precizat că vor fi respectate normele Uniunii Europene cu privire la agromediu astfel încât să fie obținute produse lactate ce vor putea fi certificate și înregistrate pentru comercializare. Proiectul stânii de pe Muntele Coza a fost inspirat de stânile din zona Sucevei. „Am avut norocul de a lucra cu doi arhitecți care ne-au ajutat foarte mult, Simona Șerban și Cornel Chiriac, dar și cu un constructor care a lucrat foarte bine, Gheoghiță Cherciu. Ne-am bucura dacă și alte obști ar realiza construcții asemănătoare în zona Parcului Natural Putna, atât pentru proprii cetățeni dar și pentru a stimula activitatea turistică în viitor“, a precizat președintele Obștii.
Cazarea este gratuită pentru turişti
Stâna are două nivele, la parter pentru activitatea ciobanilor și la etaj pentru turiști. Compartimentarea corespunde fluxului tehnologic și condițiilor de viață civilizată pentru păstori. „Avem spații separate pentru filtru sanitar, cameră de recepție lapte, cameră de procesare, de maturare, dormitor pentru ciobani, apă curentă, energie electrică. Saivanul este împrejmuit și poate adăposti 500 oi. În stână s-au montat gresie și faianță pentru asigurarea condițiilor de igienă. Turiștii se vor bucura de ospitalitatea ciobanilor, iar cazarea este gratuită“, a afirmat președintele Obștii Vidra Tichiriș, Vasile Apostu.
Realizarea stânii de la Coza este o inițiativă lăudată de conducerea Parcului Natural Putna. Directorul acestuia, Ion Militaru, spune că prin această cabană se oferă posibilitatea dezvoltării ecoturismului în Munții Vrancei. Astfel, turiștii vor putea observa atât frumusețile naturale cât și tradițiile pastorale ale vrâncenilor. Deja acest obiectiv a fost vizitat la sfârșitul anului trecut de un grup de la Asociația ghizilor de turism din România. „Clădirea este o stână la care s-a construit și un refugiu pentru turiști. Este unică în Vrancea și sperăm să fie foarte utilă turiștilor care vin în Munții Vrancei“, a afirmat Ion Militaru de la Parcul Natural Putna.
Dezvoltarea ecoturismului este considerată o variantă de dezvoltare a satelor din Munții Vrancei. Acest turism bazat pe observarea și protejarea frumuseților naturale oferă posibilitatea obținerii de venituri suplimentare și, în plus, nu are efectele distructive asupra pădurii precum exploatările forestiere. Potrivit Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii, ariile protejate din România, cum este cazul Parcului Natural Putna, deţin un potenţial turistic incredibil şi ar putea aduce venituri de 20 de milioane de euro, dacă s-ar introduce o taxă pentru vizitarea acestor zone. Cu toate că sunt foarte puţin promovate, acestea înregistrează anual în jur de două milioane de turişti. O situaţie de la Romsilva arată că România adăposteşte în cele 28 de arii protejate (parcuri naţionale şi naturale) de pe 850.000 de hectare, cele mai valoroase ecosisteme din Europa, 22 din aceste arii fiind în administrarea Regiei de mai bine de nouă ani.