Lepsa

O familie din Constanța s-a rătăcit pe Cheile Tișiței

Cheile Tişiţei sunt un adevărat labirint pentru turiştii care ajung în zonă, în ultimele zile mai multe persoane rătăcindu-se prin pădure, după ce au plecat la plimbare. Aşa se face că membrii unei familii din Medgidia, județul Constanța, s-au rătăcit luni, pe Cheile Tișiței, din stațiunea Lepșa. Părinții și cei doi copii de 13 și 15 ani au plecat în drumeție, iar la întoarcere nu au mai nimerit drumului. Când și-au dat seama că s-au rătăcit, adulții au sunat la 112. În căutarea lor a plecat o echipă formată din șase jandarmi din cadrul Postului de Jandarmi Montan Soveja, însoţiţi de doi lucrători ai Salvamont Vrancea. „Căutările au fost efectuate pe o rază de aproximativ 10 kilometri, până la orele 18.20, când persoanele rătăcite au fost găsite în pădure, unde se adăpostiseră şi erau în stare bună de sănătate.Familia a fost condusă în localitatea Lepşa, în jurul orelor 20.30, unde au ajuns în bune condiţii la pensiunea la care aveau asigurată cazarea”, spun jandarmii vrânceni.
Salvamontiștii afirmă că cei patru turişti, doi copii şi doi adulţi, au plecat la plimbare pe Cheile Tişiţei fără niciun fel de echipament şi fără să cunoască regiunea. Directorul Serviciului de Salvamont, Adrian Vrabie, a declarat că turiştii nu au dat atenţie informaţiilor scrise pe panoul de la intrarea în Cheile Tişiţei şi au mers în rezervaţie până când s-au rătăcit. În plus, o femeie din grupul de turişti nu se mai putea deplasa din cauza unei afecţiuni la genunchiul drept. „Au avut noroc că au avut semnal la telefon şi am putut să discutăm cu ei. Nu a fost o intervenţie dificilă, mai greu a fost să localizăm zona în care se aflau. Nu cunoşteau locul şi am discutat circa 30 de minute la telefon până când a fost identificată locaţia în care se aflau. După ce au fost recuperaţi turiştii, aceştia au fost transportaţi în siguranţă la cabana unde erau cazaţi, în Lepşa“, ne-a declarat Adrian Vrabie. Acesta a precizat că este a treia intervenţie a salvamontiştilor vrânceni în acest an pentru salvarea turiştilor rătăciţi pe Cheile Tişiţei. „Turiştii nu dau importanţă faptului că trebuie să fie echipaţi corespunzător când se aventurează pe munte. Unii pleacă în tenişi, chiar în papuci, fără apă şi fără să cunoască zona. Rugăm pe această cale turiştii să citească cu atenţie informaţiile cuprinse în panourile de informare amplasate de-a lungul fiecărui traseu turistic precum şi la intrarea in Rezervaţia Cheile Tişiţei“, a precizat Adrian Vrabie.
Salvatorii au mai avut o intervenție asemănătoare duminică seara, când trei copii din județul Galați au plecat în Rezervație și s-au rătăcit. Aceștia au fost găsiți după cinci ore de la sesizare și erau în stare bună.