Lepsa

Seminar de pregătire profesională la Lepşa

Pentru procurori

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea au organizat în zilele de 7 şi 8 iulie, un seminar regional de pregătire profesională, privind implementarea noilor dispoziţii ale Codului penal şi Codului de procedură penală, coduri care urmează să intre în vigoare la începutul anului 2012. Evenimentul a fost ogranizat la propunerea prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, Ion Lefter, şi a fost primul seminar de acest gen. Evenimentul s-a înscris în linia întâlni-rilor regionale organizate de Ministerul Public, având ca temă „Unificarea practicii judiciare în materia criminalisticii. Criminalistica, prezent şi perspective. Metode de investigare. Aplicare şi interpretare unitară în raport cu dispozoţiile actuale şi cele din noile Coduri penal şi de procedură penală“. De la eveniment nu putea lipsi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Laura Codruţa Kovesi, în calitate de moderator al dezbaterilor, judecătorul Aida Popa, vicepreşe-dintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi profesorul universitar doctor Tudorel Toader, vrâncean la origini, în prezent judecător la Curtea Constituţională. De asemenea, la lucrările seminarului, organizat la Lepşa, au participat judecători din cadrul Tribunalului Vrancea şi Judecătoriei Focşani, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, procurori ai unităţilor de parchet din Vrancea, inclusiv de la DIICOT, dar şi ofiţeri din cadrul Inspectora-tului de Poliţie Judeţean Vrancea şi reprezentanţi ai direcţiei juridice din cadrul Serviciului Român de Informaţii.
Judecătorul Aida Popa, vicepreşedintele ÎCCJ, a prezentat „Reglementarea arestării preventive în noul Cod de procedură penală“, iar profesorul universitar doctor Tudorel Toader a suspus dezbaterii lucrarea „Previzibilitate şi predictibilitate în reglementarea noului Cod penal“. La rândul său, procurorul şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Crimina-listică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte, Valentin Horia Şelaru, a prezentat „Investigarea infracţiunilor din perspectiva noului Cod de procedură penală“, iar chestorul Gabriel Ţîru, directorul Institutului de Criminalistică, a expus lucrarea intitulată „Crimina-listica, prezent şi perspective. Expertizele efectuate de Institutul Naţional de Criminalistică“. Reprezentanţii Serviciului Român de Informaţii au prezentat şi ei lucrarea „Condiţiile şi cauzele de interceptare şi înregistrare a convorbirilor sau comunicaţiilor efectuate prin telefon sau prin orice mijloace electro-nice de comunicare. Expertiza vocii“.
Prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, Ion Lefter, ne-a precizat că seminarul a fost deosebit de important. „Discuţiile purtate de participanţi au vizat clarificarea unor instituţii de drept penal şi de procedură penală, asigurarea celerităţii judecării proceselor şi a unificării practicii judiciare, atât prin prisma dispoziţiilor legale actuale, cât şi în perspectiva aplicării dispoziţiilor din noile Coduri penal şi de procedură penală. De asemenea, au fost aprofundate metodele şi modalităţile de cooperare interinstituţio-nală, necesare obţinerii unor rezultate pozitive“, a precizat prim-procurorul Ion Lefter.