Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, propune ca Vila Rucăr din Soveja, aflată în proprietatea Consiliului Judeţean, să devină sediul Serviciului Public Judeţean Salvamont. Proiectul de hotărâre iniţiat de şeful administraţiei judeţene va fi discutat în şedinţa ordinară, de miercuri, a Consiliului Judeţean. În referatul care însoţeşte proiectul de hotărâre se arată că nu există fonduri pentru închirierea sau construirea unui imobil şi s-a luat decizia ca Vila Rucăr să devină sediul Serviciului Salvamont.
„Întrucât această activitate se va desfăşura în zona de munte a judeţului în localităţile Soveja, Lepşa, Tulnici, totalizând un număr de 15 trasee montane, se impune asigurarea unui sediu operativ cât mai aproape de această zonă. Având în vedere lipsa fondurilor pentru achiziţionarea, închirierea sau construirea unui sediu nou, propunem darea în administrare a imobilului situat în comuna Soveja – Vila Rucăr“, se arată în documentul mai sus menţionat.
În luna martie, plenul Consiliului Judeţean Vrancea a aprobat proiectul iniţiat de preşedintele instituţiei, Marian Oprişan, privind înfiinţarea Serviciului Public Judeţean „Salvamont“ Vrancea. Acest serviciu va fi deservit de 4-5 persoane special pregătite în acest sens. Serviciul Public Judeţean „Salvamont“ Vrancea, va avea ca obiectiv principal de activitate prevenirea accidentelor şi salvarea în munţi a persoanelor accidentate sau bolnave. Vor fi asigurate servicii precum patrularea preventivă, asigurarea permanenţei la punctele şi refugiile Salvamont, căutarea persoanelor dispărute, acordarea primului ajutor medical în caz de accidentare sau boală şi transportarea acestora la prima unitate sanitară.
Serviciul Salvamont are ca principale atribuţii coordonarea activităţii de salvare montană în judeţ, propune omologarea sau desfiinţarea unor trasee montane, coordonează şi supraveghează activitatea de amenajare, întreţinere şi reabilitare a traseelor montane din judeţ.
De asemenea, acelaşi serviciu asigură preluarea apelurilor de urgenţă privind accidentele montane şi transmiterea acestora la şefii formaţiilor Salvamont sau la înlocuitorii acestora, asigură permanenţa la punctele şi refugiile Salvamont, organizează forme de pregătire profesională a salvatorilor montani la nivelul judeţului şi asigură prezenţa acestora la formele de pregătire organizate la nivel naţional. Conform baremurilor aprobate printr-o hotărâre de guvern, fiecare salvamontist trebuie să fie dotat cu echipament individual şi materiale necesare pentru intervenţie, salvarea şi transportul bolnavilor şi turiştilor accidentaţi în zona montană.