Lepsa

Atenţie turişti! Drumul Naţional Focşani-Ojdula nu este ceea ce pare

Pe Drumul Naţional Focşani-Ojdula poţi să îţi strici maşina dacă nu eşti atent.Lucrarea de modernizare a fost începută în urmă cu 5 ani, dar nu s-a mai terminat.In loc de asfalt este pietriş, spre disperarea şoferilor

În Romania există un obicei, lucrările care încep şi nu se mai termină. Este şi situaţia acestui drum naţional, care numai naţional nu e, DN 2D, care face legătura între Vrancea şi judeţul Covasna pe ruta Focşani -Ojdula. De 5 ani au început lucrările, dar drumul nu a fost finalizat nici acum. Primii kilometri  pe acest drum naţional DN2 D, pornind din Focşani şi mergand spre zona de munte a judeţului Vrancea, îţi dau sentimentul că te afli pe un drum european. De cum ajungi însă în staţiunea de vacanţă Lepşa, şoc: mergi cu maşina ca şi cum ai merge cu căruţa pentru că, gata, s-a terminat asfaltul, adică pană aici au fost bani. De fapt, drumul de calvar începe de mai jos de Tabăra Gălăciuc şi o ţine într-un ritm de genul groapă -asfalt-groapă. Uriaşele cratere din carosabil şi drumul de pietriş îi disperă pe şoferi. “Asta nu-i drum naţional, este comunal, sătesc, obştesc, naţional nu are cum să fie”, spune supărat un şofer care a venit în vacanţă în Lepşa. “Pare a fi naţional, dar e mai rău ca unul de ţară. S-au început lucrările dar nu mai sunt bani. Ce înseamnă pentru maşină? Suspensii terminate, oboseală. La trei drumuri, schimbi bucşele. Drumul se va finaliza cred în mileniul trei, acum mergem pe drumuri ca în anii 50, cand ne-am născut noi”, ne-a spus un alt şofer care s-a încumetat pe acest drum. “Plătim bani, drumul este stricat, 7 kilometri catastrofali”, a încheiat un altul.

Oficial, drumul este 80% terminat

Oficialii Companiei Naţionale de Drumuri susţin că drumul Focşani – Ojdula este gata în proporţie de 80% şi lasă să se înţeleagă că sunt slabe şanse de finalizare în acest an, din cauza nealocării de fonduri. Statul roman este dator vandut “regelui asfaltului” Dorinel Umbrărescu a cărui firmă, SC Spediţion UMB SRL, lucrează pe datorie la asfaltarea drumului Focşani-Ojdula, DN 2D. Statul ar trebui să îi achite lui Umbrărescu nu mai puţin de 24 milioane lei (240 miliarde lei vechi) în contul reparaţiilor făcute pe acest tronson. La ultima vizită a ministrului Transporturilor în Vrancea, Ovidiu Silaghi, acesta  a dat de înţeles ca nu sunt bani pentru terminarea drumului, iar ministrul Transporturilor a declarat că a vorbit cu constructorul pentru a amana plata lucrărilor, întrucat a găsit puţini bani în minister. De curand, s-au avansat discuţii care ar putea duce la terminrea drumului, dar nu e sigur. ”Din ce am înţeles, probabil că de pe data de 15 august constructorul se va reîntoarce pentru a continua lucrarea pe DN2 D. Primul tronson de 50 de kilometri ar trebui să îl recepţionăm în luna noiembrie, din acel moment va intra în întreţinerea Secţiei de Drumuri Naţionale”, ne-a spus Lucica Chiper, şefa de la Secţia de Drumuri Naţionale Vrancea. Aşadar, atenţie turişti, fiţi calmi dacă daţi cu maşina în gropi sau prin pietrişul de pe acest drum, mare atenţie să nu provocaţi vreun accident.