Lepsa

DN 2D, distrus de nepăsarea PDL, în interesul firmelor de partid

DN 2D Focşani-Tulnici-Ojdula-Tîrgu Secuiesc-Braşov este deteriorat de utilajele forestiere şi de camioanele de mare tonaj pe sectorul Tulnici-Greşu-Ojdula. Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr solicită sancţionarea celor care distrug drumurile reparate şi modernizate cu mare greutate de administraţia vrânceană. El a arată că aceste utilaje scot tone de noroi pe acest drum, punând în pericol circulaţia rutieră. Deputatul Tîlvăr a acuzat Guvernul PDL că nu protejează aceste investiţii făcute cu atât de mare greutate. Preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Oprişan, este cel care a iniţiat acest proiect şi s-a bătut pentru ca el să devină realitate.

Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr a declarat că administraţia judeţeană vrânceană a făcut eforturi mari încă de la începutul anului 2000 pentru ca realizarea drumului DN2D Focşani- Ojdula să devină realitate. El a precizat că au fost ani de zile de lupte, de insistenţe pentru ca Ardealul să fie legat de Moldova şi de gurile Dunării prin judeţul Vrancea. Tîlvăr a spus că deşi se poate afirma că ne apropiem de finalizarea acestui proiect, „regimul PDL nu doreşte să definitiveze acest drum“. „Chiar şi în aceste condiţii nu pot să nu observ că guvernul PDL nu protejează ceea ce s-a făcut cu atâtea eforturi. Am în vedere zona în care se fac exploatări ale lemnului, şi anume por-ţiunea Lepşa- Greşu, unde utilajele care ies din pădure fără a se curaţa de noroi, precum şi camioanele care transportă lemnul din exploatările forestiere spre zonele de prelucrare au transformat drumul naţional DN2D Focşani- Ojdula într-o zonă periculoasă pentru conducătorii auto din cauza noroiului şi a mizeriei pe care o crează“, a afirmat deputa-tul social democrat.
Tîlvăr a precizat că, deşi când tranzitează aceste zone, conducătorii auto sunt în pericol, până la acest moment nu au fost acordate amenzi şi nici nu i-a determinat cineva pe agenţii economici să vină să cureţe zonele respective. „Am cerut acest lucru Ministerului de Interne, solicit şi în mod public autorităţilor cu respon-sabilităţi în acest domeniu să ia măsurile care se cuvin. S-au făcut eforturi prea mari pentru ca oamenii şi firmele iresponsabile să-şi bată joc de drumurile folosite de vrânceni“, a mai susţinut deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr.

Investiţia bugetată la intervenţiile lui Oprişan

Vă reamintim că, la nouă ani de la începerea procedurilor tehnice de reabilitare a DN 2D, guvernul PDL a sistat finanţarea proiectului deşi lucrările erau avansate şi banii erau alocaţi prin legea bugetului de stat pe 2011. Asta în condiţiile în care, prin legea bugetului pentru 2011, guvernul a alocat doar 26 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor de modernizare a DN 2D, deşi suma necesară ar fi fost de 100 de milioane de lei. Fişa investiţiei de la Ministerul Transporturilor arată că, în 2011, sunt alocaţi cei mai puţini bani pentru modernizarea DN 2D de la începerea lucrărilor. Cu toate acestea, nici măcar aceşti bani nu au fost alocaţi efectiv pentru continuarea lucrărilor la această investiţie.
În 2010, în urma intervenţiilor făcute de preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, pentru continuarea lucrărilor la investiţia mai sus menţionată, a fost alocată suma de 90 milioane de lei (900 miliarde lei vechi -n.r.), sumă ce a fost prinsă în programul de investiţii. Înainte de intervenţia şefului admi-nistraţiei judeţene, Guvernul alocase pentru continuarea lucrărilor la DN 2D, suma de 10 milioane de lei.
În urma acestor intervenţii, au fost modernizaţi şi reabi-litaţi primii 50 de kilometri din DN 2D, Focşani-Vidra-Ojdula-Tîrgu Secuiesc-Braşov. Sectorul de drum Focşani-Bîrseşti are două benzi de trafic a câte 3,5 metri  fiecare, două benzi de încadrare a câte jumătate de metru şi încă un metru alocat celor două benzi de acostament, consolidate de o parte şi de cealaltă a drumului. În total, partea carosabilă are o lăţime de nouă metri.

Scrisoare deschisă adresată premierului Boc

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, i-a adresat o scrisoare deschisă premierului Emil Boc, încă din luna mai a.c., în care cere explicaţii în legătură cu lipsa de finanţare şi sistarea lucrărilor la o serie de drumuri din judeţ. Şeful administraţiei judeţene i-a reproşat premierului că „nevoile cetăţenilor noştri nu au ajuns la urechile dumneavoastră, cel mai probabil din cauza criteriilor politice pe care le-aţi adus la Guvern şi care trag România în jos, în fiecare zi“.
„În calitate de reprezentant legitim al intereselor cetăţenilor judeţului Vrancea şi în numele lor, vă solicit public dumneavoastră, domnule prim-ministru Emil Boc, membrilor Guvernului şi parlamenta-rilor PDL, explicaţii în legătură cu sistarea lucrărilor la DN 2D Focşani-Ojdula-Târgu Secuiesc“, se arată în scrisoarea semnată de Oprişan.
Preşedintele CJ Vrancea precizează că în aceeaşi situaţie se află şi DN 2 R Mărtineşti-Bogza-Dumbrăveni-Dumitreşti-Jitia şi DN 2 N Jitia-Vintileasca-Bahnele, menţionând că a cerut în fiecare an alocarea de sume prin Legea bugetului de stat, pentru reabilitare. Marian Oprişan le transmite „celor care au hotărât că finanţarea lucrărilor trebuie oprită pe criterii politice“ că au comis o mare greşeală şi un abuz!. „Stimaţi guvernanţi, sintagma «Aici sunt banii dumneavoastră!» a fost inventată de un fost lider marcant al PDL. Din păcate, pe drumurile din judeţ, singura pancartă care poate fi afişată este «Zero bani de la Guvernul Boc pentru Vrancea». Un mesaj pe care intenţionez să îl afişez pentru a-i informa pe vrânceni că actualul executiv sabotează administraţia judeţeană pentru singura «vină» de a nu fi de aceeaşi culoare cu administraţia centrală“, se arată la finalul scrisorii deschise adresate primului ministru de către Marian Oprişan.