Campania de ecologizare Let’s Do It, Romania a adunat in Vrancea peste 3.000 de voluntari dornici de o curatenie generala u aventurile participantilor la actiune le-au dat o adevarata lectie celor lipsiti de simt civic u voluntarii au colectat 10.200 de saci de gunoi, cantitate care ar trebui sa ne dea tututor de gindit
Proiectul „Let’s Do It, Romania” reprezinta mai mult decit un demers eco, este in primul rind, un proiect de implicare sociala, care incearca sa ne responsabilizeze fata de mediul inconjurator si sa ne faca sa constientizam ca pentru tot ce se intampla in jurul nostru purtam vina sau meritul. Ideea apartine lui Rainer Novalk, un estonian care, satul sa vada atita frumusete sufocata in gunoaie, s-a hotarit sa faca o curatenie generala in tara, transformind proiectul intr-un curent global. Concretizarea a insemnat in scurt timp participarea a 50.000 de voluntari in Estonia si colectarea a 10.000 de tone de gunoi intr-o singura zi, pe data de 3 martie 2008. Romania a adoptat si ea miscarea si, dupa mai bine de un an de pregatiri, s-a dat startul la Let’s Do It, Romania. „Vinatoarea” de gunoaie a inceput simbata, la orele 9.00, si s-a incheiat la ora 14.00, cind „recolta” a fost adusa la bazele de stocare a deseurilor.
Aventuri printre gunoaie la Cimpineanca si Pitulusa
Voluntarii au luat la pas imprejurimile din Cimpineanca cu speranta ca prin puterea exemplului vor schimba ceva in atitudinea oamenilor fata de mediu. Nici ginganiile mari si nici cararile anevoioase nu i-au demotivat pe participanti iar diversitatea gunoaielor aruncate le-a mentinut buna dispozitie pe intreaga durata a actiunii. De la pampersi la papusi de plus si sticle de mustar inca nedesfacute la bancnote de 1 leu pentru cei mai norocosi dintre acestia. Cu toate ca cei mai multi dintre voluntari nu se cunosteau intre ei, la gasirea „comorilor” inedite lasate in urma de concetateni se strigau distrati unii pe altii. Drumul de la intoarcere i-a gasit mai insufletiti ca la inceput, la vederea zecilor de saci de gunoi adunati prin forta colectiva. In Pitulusa, 27 de voluntari, printre care si trei adulti au plecat la curatenie cu mult entuziasm. „Mi-ar fi placut sa vad ca autoritatile locale din zona asta pe care am curatat-o vin si ele sa vada ce fac copiii aia acolo, sa le multumeasca. Nu s-a intimplat insa. Ar fi fost buna actiunea asta in campania electorala, cind toti candidatii string gunoaie si planteaza pomi in ochii presei. Poate ar fi dat si ei o mina de ajutor.”, sustine profesoara Gabriela Obodariu, presedinte al Asociatiei Pro Democratia Focsani, care a mers la curatenie alaturi de elevii sai.
Copiii au strins, oamenii mari s-au uitat
Si elevii de la clasa a II-a B, de la Scoala nr. 3, coordonati de invatatoarea Titina Micu, au participat la actiune. Acestia au ecologizat citeva zone din cartierul Sud, reusind performanta trista ca, in citeva ore, sa stringa zeci de saci de gunoaie. In timp ce micutii faceau curatenie sub geamurile locatarilor din cartier, oamenii mari priveau ca la spectacol: dispareau gunoaiele pe care ei le facusera si care ajunsesera sa fie acoperite de pamint. Printre cei care au participat alaturi de cei mici la inverzire s-a numarat si consilierul municipal Daniel Gongu, responsabil de zona Sud. Acesta spune ca municipalitatea ar trebui sa-si inraiasca actiunile de sanctionare a celor certati cu zonele curate. La „Let’s Do It” s-a alaturat si Jandarmeria. „Jandarmii vrinceni s-au alaturat voluntarilor acestui proiect si au participat impreuna cu elevii Colegiului Economic „Mihail Kogalniceanu” la curatarea arealelor naturale din jurul localitatilor Tataranu si Rimniceni, fiind strinse sute de kilograme de deseuri si resturi menajere”, dupa cum au anuntat jandarmii.
Voluntarii de la Panciu au strins peste 300 de saci de deseuri
La chemarea facuta de echipa „Let’s Do It, Romania”, au raspuns si la Panciu peste 150 de voluntari. Cei mai multi provin din rindul elevilor dar si al profesorilor de la cele doua licee din localitate. „Activitatea se inscrie in cadrul proiectului national, avind drept scop implicarea elevilor in actiunea de curatenie a unor zone din afara orasului, situate pe Valea Susitei. La nivel local, aceasta campanie sociala a fost sprijinita de Primarie, Consiliul Judetean, SCGCL Panciu si SC ECO-X SRL. Cantitatea de gunoi rezultata a fost considerabila, circa 300 de saci, care au fost preluati de societatea locala de salubritate. Actiunea de curatenie a urmarit sa atraga atentia cetatenilor asupra aruncarii necontrolate a gunoiului in natura”, a declarat Nicoleta Racovita, profesor la Liceul Ioan Slavici. Trebuie precizat ca, in afara elevilor si profesorilor, la actiunea de simbata au participat si 15 voluntari de la Asociatia Rom pentru Rom dar si un voluntar american, Oliver Marissa. „Ne bucuram ca actiunea de ecologizare a avut parte si de sprijinul unei echipe de 30 de voluntari de la Consiliul Judetean Vrancea care a muncit cot la cot cu elevii si profesorii de la cele doua licee din Panciu”, a declarat Valeriu Jalba, directorul Liceului Tehnologic „Al. I. Cuza”.
Bunavointa si efort colectiv si din partea elevilor de la Marasesti
La Marasesti, alaturi de cadrele didactice si functionari ai primariei, peste 150 de copii au participat la actiune. Elevii au colectat selectiv deseurile din zona Mausoleului Eroilor, de o parte si de alta a drumului E 85 si pina la intrarea in oras. S-a colectat o cantitate impresionanta de deseuri care a fost ridicata ulterior de firma ECO- X cu care Scoala nr. 1 Marasesti are incheiat un parteneriat inca de acum 3 ani. „Ne dorim sa desfasuram activitati de acest gen cit mai des pentru educarea tinerei generatii si nu numai”, sustine Daniela Mihalcea, una dintre invatatoarele scolii. Nici elevii Scolii nr. 2 Marasesti nu s-au lasat mai prejos si au luat parte la Let’s Do It. „Multi dintre acestia s-au inscris singuri on-line, dupa ce au primit codul liderului de echipa”, a declarat George Stefan Silivestru, un alt profesor al scolii. Voluntarii s-au adunat de dimineata in fata Casei de Cultura echipati cu cele necesare si s-au indreptat spre zona Haret in vederea colectarii deseurilor, lasind in urma lor o lume mai curata. Elevii au fost indrumati de profesorii Floarea Paraschiv, Mihaela Craciunescu si George Stefan Silivestru. Si elevii din Spulber, ca si cei din Vintileasca sau Adjud au iesit simbata la curatenie generala alaturi de profesorii lor. Actiuni eco au avut loc si la Lepsa si Gresu, iar participantii nu au ezitat sa ne tina la curent cu actiunile lor pe site-ul ziarului nostru.
Bilantul echipelor : 3.146 voluntari, 10.200 saci de gunoi adunati
Prin actiunea desfasurata simbata, toti participantii au demonstrat ca implicarea fiecarui om conteaza si poate face o diferenta, chiar daca gunoiul pare fara de sfirsit. Coordonatoarea proiectului la nivel judetean, Marcela Ghiuta, a declarat ca „actiunea a fost un real succes”. „Am muncit mult sa contabilizam rezultatele, au participat in total 3.146 de voluntari care au reusit sa adune 10.200 de saci de gunoi. Tinem sa multumim tuturor voluntarilor si institutiilor care au sustinut proiectul”, a spus coordonatoarea proiectului. Let’s Do It, Romania ramine cel mai mare proiect de implicare sociala din tara si trebuie sustinut daca iti pasa de tine si cei din jurul tau. Voluntarii au trezit la viata speranta in gesturile marunte si munca in echipa, insa ei sint doar o mina de oameni si Romania e mare!