Lepsa

Tabara Galaciuc, destinatia elevilor rromi din tara

145 de elevi rromi din patru judete si-au petrecut vacanta de Paste in tabara Galaciuc u profesori si formatori de tineret din Vrancea le-au aratat frumusetile zonei, i-au pregatit pentru testele nationale si i-au inveselit, toate in cadrul proiectului Educatia copiilor rromi-calea spre un loc de munca stabil

Centrul de Agrement Galaciuc a gazduit, in perioada 16-22 aprilie, 145 de elevi rromi din clasele VII-VIII, din patru judete ale tarii, in cadrul proiectului „Educatia copiilor rromi-calea spre un loc de munca stabil!”. Directorul taberei, profesorul Mihail Fisan, de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, a intimpinat elevii rromi din Botosani, Covasna, Harghita si Vaslui in dup-amiaza zilei de 16 aprilie la intrarea in padurea de pin unde este amplasata tabara Galaciuc, cu o lista plina de activitati educative si recreative.
Duminica, 17 aprilie, elevii au fost purtati pe drumurile celor mai renumite puncte turistice din judetul nostru, incepind cu Cascada Putnei, Cheile Tisitei si terminind cu Manastirea Lepsa. Toti s-au declarat impresionati de frumusetea peisajului si de caracteristicile unice ale zonei, prezentate de Ioan Florea, Silviu Plesa si Florin Grozavu, formatorii de tineret de la Asociatia „Focul Viu”. Luni, 18 aprilie, scolarii au fost angrenati intr-o sesiune de pregatire intensiva pentru testele nationale cu subiect unic, proiectate si implementate de profesorii din cele patru judete, la disciplinele principale, matematica si limba si literatura romana. Pe linga procesul de predare-invatare insa, s-au mai strecurat si scurte reprize de distractie, activitati variate de cunoastere, autocunoastere, comunicare si de formare a grupului.
Datorita numeroaselor jocuri de echipa, s-au impletit frumoase prietenii si o puzderie de alte posibilitati pe care elevii le vor putea exploata impreuna cu mentorii si profesorii lor. Seara de seara, tonusul elevilor a fost mentinut prin activitatile recreative. Elevii rromi din judetul Harghita au prezentat dansul traditional rromani „cingerdgi”, pregatiti cu daruire de profesoara Maria Core. Formatorii de tineret de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” Focsani, Cristina Cantia si Alexandru Airinei, au pus la cale diverse concursuri cu probe interesante, unde elevii scolii au pus in scena piese de teatru, sub coordonarea presedintelui Asociatiei Kolping Moldova, Corneliu Bulai. Cu bagajele pline de amintiri frumoase si experiente utile, „Acen Devlesa!” (n.r. Sa ne revedem curind!) avea sa spuna vineri, la despartire, Kibedi Ildiko, profesoara de romana la o scoala din Harghita.
Incintat s-a aratat si directorul taberei, profesorul Mihail Fisan. „A fost o saptamina plina, cu multe activitati pe linie administrativa sau educativa, incheiata cu dans si cintec de voie buna in jurul focului de tabara, dar plec acasa cu o invatatura, ca fericirea invinge orice, si cu o mare bucurie in suflet ca am contribuit la realizarea unui vis frumos pentru copiii participanti”, a conchis acesta.