Lepsa

Turist rătăcit în staţiunea Lepşa

   Un tânăr de 24 de ani, din judeţul Brăila, s-a rătăcit sâmbătă, la Lepşa. Acesta a mers împreună cu mai multe persoane la Cascada Putna, după care în zona Schitului Lepşa s-a despărţit de grup pe motiv că ştie el o scurtătură şi nu a mai reuşit să ajungă în locul în care era cazat. La ora 14.30, au fost anunţaţi jandarmii, iar două ore şi jumătate mai târziu, tânărul a fost găsit. „Sâmbătă, 29.06.2013, la orele 14.30, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vrancea a fost anunţat prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă  112 despre faptul că un bărbat s-a rătăcit în zona Lepşa. În căutarea lui a plecat o echipă formată din 2 jandarmi din cadrul Postului de Jandarmi O.P. Montan Soveja, care au efectuat căutări pe o rază de aproximativ 5 kilometri, până la orele 17.00, când persoana rătăcită a fost găsită în pădure, pe un drum forestier la 5 kilometri de schitul Lepşa şi era în stare bună de sănătate“, ne-a transmis plutonier adjutant Adrian Costescu, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei vrâncene.
Jandarmii îi sfătuiesc pe turişti să ţină cont de câteva sfaturi pentru a nu avea probleme. Astfel, iubitorii muntelui trebuie să se informeze despre starea vremii înainte de a pleca la drum, să se informeze asupra itinerariului pe care şi-au propus să-l parcurgă, a gradului de dificultate. Totodată, turiştii trebuie să poarte echipament adecvat zonei de munte, să aibă lanternă, rucsac şi trusă de prim ajutor, să folosească numai traseele marcate şi să urmărească marcajele de pe traseu, să nu pornească la drum dacă au consumat băuturi alcoolice.
În cazul în care au probleme, turiştii sunt sfătuiţi  să solicite sprijinul Jandarmeriei Montane, apelând 112, specificând datele de identificare ale persoanei care anunţă ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.