Lepsa

VIDEO!!!Apele au izolat 300 de familii la Tulnici

thumbnailOamenii din comună stau cu frica în suflet că peste noapte apele le pot lua agoniseala de o viaţă u autorităţile locale au improvizat o punte din lemn pentru a le permite oamenilor să aibă acces la magazinele alimentare şi la dispensar
Situaţie disperată pentru peste 300 de suflete din comuna Tulnici. După o ploaie de o zi şi o noapte, un pod care făcea legătura între un sat şi restul comunei a fost luat de ape, iar oamenii au rămas izolaţi. În caz de urgenţă, maşinile de intervenţii nu pot ajunge la ei, accesul făcandu-se doar pe o punte pietonală improvizată. Pentru cei peste 300 de oameni din Tulnici, paraiaşul Coza se transformă într-un coşmar de fiecare dată cand plouă mai mult. Apele învolburate au măturat singurul pod de acces către restul comunei, inclusiv către dispensarul comunal şi magazinele alimentare. În mod normal, paraul Coza este mai mult sec în restul anului, însă cand plouă se transformă într-un rau învolburat care mătură totul în cale. ”N-am dormit toată noaptea. Am zis că mă pun în genunchi în faţa primarului să ne ajute, să facă podul. Suntem bătrani, nu mai putem face case iarăşi, am patru copii, sunt necăjită. M-am rugat la Dumnezeu să nu mai intre apa şi să îmi strice casa că am cheltuit o grămadă de bani pană am făcut-o”, ne-a spus, printre lacrimi, o localnică din Tulnici căreia în 2005 apele i-au distrus casa. Oamenii sunt disperaţi, spun că au stat cu frica-n san toată noaptea, că s-au speriat că apa le va lua casele şi că se întamplă aşa de fiecare dată cand plouă. În caz de urgenţă, numai bunul Dumnezeu îi poate ajuta, spun bătranii satului. „A venit viitura mare şi a rupt podul de la Coza şi au fost cateva case inundate. Am făcut o punte provizorie pentru trecere pietonală, ca să ajungă oamenii la o alimentară. Mai avem vreo 25 de familii izolate”, ne-a spus Valentin Bîznă, primarul din Tulnici. Potrivit acestuia, există un proiect în derulare pentru reabilitarea podurilor, însă din lipsă de fonduri lucrările au fost sistate. (Aurelian IVAN)

Au început lucrările de mutare a Zăbalei

Sistemul de Gospodărire a Apelor a început lucrările de mutare a raului Zăbala, după ce apele au măturat din nou DJ 205 D. Din acest motiv, în comuna Nereju a fost instituită starea de alertă pentru a se putea lucra în regim de urgenţă la devierea raului şi apoi la refacerea carosabilului. În satul Brădăceşti se poate ajunge doar pe jos, în timp ce Nereju Mic a fost parţial izolat. Autorităţile au instituit restricţii de tonaj pe DJ 205 D pentru maşinile cu o greutate mai mare de 7,7 tone, din cauza avarierii podului din satul Prahuda, comuna Spulber. Au fost redate circulaţiei căile de acces avariate din comunele Vidra şi Fitoneşti. Din cauza precipitaţiilor s-au activat alunecările de teren şi în punctul Luncile din comuna Chiojdeni, afectand DN 2 N, care străbate Valea Ramnicului. De asemenea, la Andreiaşu de Jos a fost stricat DN 2 M. Circulaţia a fost întreruptă şi între comunele Boloteşti şi Ţifeşti din cauza avarierii podului de pe raul Putna.