Sărbătorile de iarnă sunt momente în care mulți dintre noi preferă să petreacă în familie, alături de prieteni, într-o ambianță tradițională, specific românească. Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC) vine în întâmpinarea turiștilor cu o premieră în turismul rural, prin lansarea programului ”Tradițiile Crăciunului”. Acest program oferă turiștilor cazare în pensiunile rurale atât în perioada Crăciunului, cât și de Anul Nou, la prețuri accesibile, în județele Argeș, Brașov, Buzău, Gorj, Mehedinți, Neamț și Sibiu. Pe lângă bucatele tradiționale cu care veți fi serviți pe masa de Crăciun și de Anul Nou, vă veți bucura și de frumusețea tradițiilor și obiceiurilor specifice sărbătorilor de iarnă, dar, în funcție de gazdă, veți putea participa și la pomana porcului, împodobitul bradului sau ”vizita” lui Moș Crăciun.
Tarifele variază de la 40 lei de persoană, fără mic dejun, la o pensiune de 2 margarete, pentru o noapte de cazare, până la 600 lei de persoană pentru 3 nopți, cu toate mesele incluse, la o pensiune de 4 margarete. Deși prețurile nu sunt fixe, media este de 500 – 600 lei de persoană, pentru 3 nopți de cazare, cu cina festivă de Crăciun inclusă. “Turiștii români preferă să petreacă sărbătorile de iarnă, în special perioada Crăciunului, în familie sau alături de rude și prieteni sau într-un cadru autentic românesc, plin de tradiții. Mă bucură să spun că turismul rural este cea mai solicitată formă de turism în perioada Crăciunului, de către români, iar numărul acestora crește de la an la an. Astfel, ANTREC a decis să introducă un program special dedicat tradițiilor Crăciunului, la prețuri foarte accesibile, pentru a încuraja și mai mult alegerea turismului rural drept principala opțiune turistică a românilor”, a declarat Maria Stoian, președintele fondator al ANTREC.
Localitățile unde sunt pensiuni incluse în acest program sunt: Rucăr, Dâmbovicioara, Dragoslavele, Corbeni, Arefu (județul Argeş), Bran-Moieciu (județul Braşov), Berca (județul Buzău), Turcinești (județul Gorj), Eselnița (județul Mehedinți), Ceahlău, Vânători (județul Neamț), Rășinari – Marginimea Sibiului (județul Sibiu). “O altă noutate a programului ”Tradițiile Crăciunului cu ANTREC” este aceea că include atât perioada Crăciunului pe rit nou, cât și cea pe rit vechi, pe 7 ianuarie, deoarece atât în România, cât și în țările din jur, precum Republica Moldova, Ucraina sau Serbia există ortodocși care sărbătoresc ritul vechi. Programul este complex și nu include doar masă și cazare, ci, așa cum spune numele, familiarizează turiștii cu bogatele noastre tradiții de Crăciun”, a spus și Mihai Chiruc, președintele executiv al ANTREC. Printre tradițiile de care vor avea parte turiștii se numără colinde, “Neața la Moș Ajun”, “Brezaia sau capra rucăreană”, “Tăiatul porcului ca în Banat” și “Dansul măștilor”.
Și Vrancea arhaică își așteaptă oaspeții
Dacă preferați să vă petreceți sărbătorile în Vrancea, care nu duce lipsă de locuri frumoase și spectaculoase, la munte, puteți rezerva locuri la una dintre pensiunile din județ, cele mai multe concentrate în zona Lepșa. Aici, o noapte de cazare costă între 60 lei și 100 lei camera, fără mic dejun, în cabane în stil rustic, cu vedere la peisajul montan. Unele pensiuni au și oferte pentru Crăciun, la poalele muntelui. Pentru minim 3 nopți de cazare, cazarea costă: camera dublă matrimonială – 70 lei/noapte, camera triplă – 90 lei/noapte, apartamentul cu două camere – 120 lei/noapte. Masa festivă în ziua de Crăciun costă suplimentar circa 100 lei/persoană. De Revelion, pentru 5 nopți de cazare sejurul costă 450 lei/persoană, iar pentru 4 nopți 400 lei/persoană, fără masă. Există și posibilitatea organizării unei mese festive pentru Revelion, care costă 100 lei/persoană. La Lepșa vă veți bucura de peisajul de iarnă, de măreția munților, dar puteți vizita și Mănăstirea Lepșa, Cascada Putnei, Rezervația Naturală ”Cheile Tișiței” și Păstrăvăria Lepșa.
În zona de munte a Vrancei, cazare puteți găsi și la Soveja, la o pensiune de cinci stele, dar și la Vintileasca, la singura pensiune din zonă,”Vulturu”, care este deja ocupată de sărbători, după cum ne-a spus primarul Georgel Spătaru. Și în comuna Nistorești vă puteți caza, fie la cabana de vânătoare ”Mișina”, a Direcției Silvice Vrancea, fie la pensiunea particulară a profesorului Marcu Ionel. Cazare puteți găsi și la case particulare, pentru că oamenii sunt primitori și bucuroși de oaspeți. ”Zona este foarte frumoasă, iar oamenii sunt foarte ospitalieri. Cele două unități de cazare, cabana și pensiunea, au fost arhipline anul trecut de sărbători. Turiștii se pot bucura și de frumusețea obiceiurilor tradiționale de iarnă, vor veni grupuri de colindători, cu plugușorul”, ne-a spus primarul Ion Gogoriță de la Nistorești. În această zonă, pe lângă frumusețea peisajului montan, puteți vizita și Mănăstirea Valea Neagră, la care se poate ajunge pe un drum proaspăt reabilitat cu fonduri europene.