Lepsa

Buștenii toporatorilor au distrus podul din fața mănăstirii Lepșa

Ploile abundente căzute în munții Vrancei au crescut la un nivel record debitul pârâului Lepșa, care a distrus grădini, adăposturi pentru animale, dar și un pod, care a fost luat de ape și dus mai mult de 200 de metri. Lemnele tăiate de firmele care exploatează masă lemnoasă în zonă și care erau depozitate aproape de albie au fost luate de ape și astfel au distrus podul care face legătura între drumul județean și zona în care s-au ridicat câteva vile și pensiuni. Localnicii spun că nici la inundațiile din anul 2005 debitul pârâului nu a fost așa de crescut. “N-am mai văzut așa ceva. A fost rupere de nori. Buștenii luați de ape au izbit în pod și a cedat, de parcă ar fi fost o jucărie”, ne-a spus un localnic.

files0

Turiștii care erau cazați la pensiunea Green Eden au rămas izolați, fiind evacuați de două echipaje de pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea. Este vorba despre 9 adulţi şi 1 copil cazați la pensiunea din apropierea mănăstirii Lepșa. De precizat că aceștia nu erau în pericol, însă au preferat să plece pe fondul sperieturii.

Ce au comunicat pompierii

“Evenimentul a fost anunţat la dispeceratul integrat ISU – Ambulanţă prin intermediul numărului unic de urgenţă 112 în data de 18.06.2016, în jurul orei 22.00 şi imediat s-au deplasat către locul indicat două echipaje de pompieri, cu o  autospecială de lucru cu apă şi spumă, o barcă pneumatică şi o ambulanţă SMURD.  La intervenţie a participat şi serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă Tulnici.  În momentul sosirii forţelor de intervenţie la faţa locului s-a constatat că singura problemă o reprezenta faptul că accesul către pensiune se putea face doar pietonal, deoarece un podeț, aflat pe drumul de acces către pensiune, a fost distrus de viitură, turiştii manifestându-şi dorinţa de a părăsi locaţia, au fost evacuaţi şi transportaţi în Tabăra Gălăciuc din comuna Tulnici.”, au comunicat pompierii. Legătura cu această zonă a satului se face printr-un alt pod, situat în aval.

files00