Lepsa

Cabanele de vânătoare ale Direcţiei Silvice, scoase la licitaţie

Direcţia Silvică Focşani va scoate la licitaţie peste 60 de cantoane şi cabane de vânătoare care pot fi achiziţionate de pasionaţii de vânătoare dar şi de persoane care vor să facă turism în acele zone. Valoarea totală de pornire a licitaţiei la cele 61 de imobile este de 1,4 milioane de lei. Direcţia Silvică are în inventar peste 100 de cabane şi cantoane. Decizia de vânzare a cabanelor şi cantoanelor a fost luată pentru a elimina pierderile pe care Direcţia Silvică Focşani le are, dar şi pentru că acestea se află în zone în care pădurile au fost retrocedate.
Vânătorii sau cei care îşi doresc o cabană mai ieftină la munte se pot înscrie la licitaţiile unde vor fi vândute cantoanele şi cabanele Direcţiei Silvice Focşani. Primele şase cabane din cele peste o sută aflate în inventarul DS Vrancea vor fi scoase la licitaţie pe 22 iunie. Este vorba despre cabana Tisa, cantonul silvic Renghea, cantonul silvic Marina, cantonul silvic Muncelu şi cantonul silvic Tăbăceşti. De departe cel mai scump este cantonul silvic Tăbăceşti, cu o valoare de expertiză, respectiv preţ de pornire al licitaţiei de 19.600 euro. Pentru fiecare clădire sunt concesionate suprafeţe de maxim o mie de metri pătraţi. „Fiecare canton va avea concesionată o suprafaţă de o mie de metri pătraţi însemnând curtea cantonului şi drumul de acces. Dacă am concesiona suprafeţe de teren şi mai mari, suma pe care ar trebui să o plătească cel care concesionează ar fi foarte mare şi nu ar mai fi competitiv“, a declarat directorul adjunct al DS Focşani, Costică Buciuc.
Decizia de vânzare a cabanelor şi cantoanelor a fost luată pentru a elimina pierde-rile pe care Direcţia Silvică le are cu aceste imobile. Trebuie ştiut că aceste clădiri nu mai erau folosite unele dintre ele chiar de ani buni, fiind vorba de clădiri situate în zone unde sunt păduri private. Silvicultorii spun că „erau producătoare de costuri“ prin taxele şi impozitele care trebuiau plătite la autorităţile locale.

Cantonul silvic Tăbăceşti, piesa de rezistenţă a licitaţiei

Cel mai atractiv obiectiv din prima serie de şase clădiri este cantonul silvic Tăbăceşti, cu acces din drumul naţional, între comunele Străoane şi Răcoasa. Cantonul a fost re-novat recent după ultimele standarde şi mai necesită doar unele îmbunătăţiri. Pasionaţii de vânătoare pot licita pentru cabana Tisa sau cantonul silvic Renghea, situate în mijlocul munţilor. Însă au nevoie de maşini 4×4 deoarece se poate ajunge la aceste cabane doar pe drumuri forestiere, aproape impracticabile. Preţul de pornire pentru cabana Tisa, stabilit de evaluator, este de 21.200 euro iar pentru cantonul Renghea de 5.500 euro. Cantonul silvic Marina şi cantonul Muncelu sunt mai ieftine, valoarea de pornire a licitaţiei pentru acestea fiind de 1000 respectiv 2.800 euro. Cantonul Marina este amplasat chiar lângă mănăstirea Muşunoaie şi se pare că un important om de afaceri vrâncean a promis deja că va participa la licitaţie pentru a-l cumpăra şi ulterior dona unităţii de cult.

110 cantoane şi cabane silvice vor fi scoase la licitaţie

Directorul Direcţiei Silvice Focşani, Petrică Tudosă, a declarat că a ţinut să arate presei în teren de ce trebuie scoase la vânzare aceste clădiri. „Suspiciunea presei că se încearcă valorificarea unor cabane de vânătoare în interes personal a dus la anumite reticenţe din partea Regiei Naţionale a Pădurilor în a continua această procedură de valorificare. De aceea am vrut ca mass-media să vadă exact care este situaţia în teren“, a declarat directorul Direcţiei Silvice Focşani, Petrică Tudosă. În total, valoarea celor 61 de cantoane şi cabane scoase deja la vânzare se ridică la peste 1,4 milioane lei, respectiv 343 mii euro. Acesta este însă preţul de pornire şi, ţinând cont că sunt deja anunţate oferte din partea celor interesaţi, Direcţia Silvică ar putea obţine cel puţin dublul acestei sume.
Petrică Tudosă a precizat că în total, Direcţia Silvică va scoate la licitaţie 110 cantoane şi cabane silvice. „Avem 110 obiective pe care le vom evalua şi le vom scoate la licitaţie.
Scoatem la licitaţie doar acele imobile ce nu mai deservesc Regia Naţională a Pădurilor. Trebuie ştiut că Direcţia Silvică mai admi-nistrează doar 53 de mii de hectare de pădure din totalul de peste 180 de mii cât am avut iniţial în administrare, înainte de punerea în posesie. Ori majoritatea imobilelor scoase la licitaţie se află în zone în care nu mai admi-nistrăm pădurea“, a mai spus Petrică Tudosă.

Cabanele şi cantoanele, lăsate în ruină de proprietar

Printre obiectivele atractive se mai numără cabana de vânătoare de la Răduleşti, spaţiile de producţie ale fazaneriei din aceeaşi localitate, un apartament cu trei camere la Adjud, ferma de la Vizantea Livezi dar şi sediul Ocolului Tulnici-Lepşa. Imobilul în care a funcţionat Ocolul Silvic Tulnici-Lepşa este şi cel mai scump obiectiv scos la această licitaţie, respectiv 43 mii euro fiind preţul de pornire al licitaţiei. Tot prin licitaţie vor mai fi vândute cantoanele silvice Raşca, Goru, Valea Neagră, Pietrosu, Muncelu, Vulturu, Dealu Crucii, Valea Mărului, Greşu şi Gălăciuc. Acelaşi procedeu va fi folosit pentru vinderea cabanelor de vânătoare Andreiaşu-Focu Viu, Căldări-Nereju, Tisa, Golul Cozei. Trebuie ştiut că multe dintre aceste locaţii se află într-o stare avansată de degradare. Nu au geamuri, uşi, sobele au fost dărâmate, acoperişurile sunt sparte iar atunci când plouă apa ajunge în interior, afectând tavanele şi pereţii. Aceste imobile, cândva aflate în stare perfectă de funcţionare, au ajuns în acest stadiu de degradare şi pentru că pe proprietar, în speţă Direcţia Silvică, nu l-a mai interesat starea acestor bunuri de care acum încearcă să scape.