Lepsa

Cinci milioane lei pentru DN2N

Săptămâna viitoare vor începe lucrările de plombare a drumului naţional Mărtineşti-Bogza-Dumbrăveni-Jitia-Vintileasca. Ministrul Transporturilor Radu Berceanu, a declarat, ieri la Broşteni că se vor aloca 5 milioane de lei pentru reparaţiile efectuate pe acest drum.

Banii au fost prinşi în bugetul pentru acest an „pentru că Ministerul Transporturilor execută doar lucrările prinse în buget şi aprobate de Parlament“. Singurul care a solicitat sume suplimentare prin legea bugetului de stat din 2010 pentru DN 2N Bogza – Caiata – Dumbrăveni – Bordeşti – Dumitreşti – Chiojdeni-Jitia, DN 2R Jitia-Vintileasca-Bahnele a fost preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Oprişan. Declaraţia lui Berceanu vine să confirme acest lucru şi infirmă declaraţiile făcute de pedeliştii vrânceni care susţin că au intervenit pentru alocarea de bani pentru acest drum. Mai trebuie ştiut că parlamentarii PDL de Vrancea sunt singurii care au votat împotriva amendamentelor care vizau reabilitarea infrastructurii.
Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat vineri la Broşteni că săptămâna viitoare vor începe lucrările de plombare a drumului naţional Mărtineşti-Bogza-Dumbrăveni-Jitia-Vintileasca. El a precizat că se vor aloca 5 milioane de lei pentru reparaţiile efectuate pe acest drum. Berceanu a mai arătat că banii au fost prinşi în bugetul pentru acest an „pentru că Ministerul Transporturilor execută doar lucrările prinse în buget şi aprobate de Parlament“. „Pentru lucrări de reparaţii este prinsă în fila de buget suma de cinci milioane de lei. Acum nu putem să alocăm decât această sumă. Vom face reparaţii curente pe acest drum, reparaţii care vor începe săptămâna viitoare. Bani de o investiţie de amploare, de o reparaţie capitală, nu avem“, a afirmat ministrul Radu Berceanu.
Suma a fost alocată în urma amendamentelor făcute de parlamentarii PSD de Vrancea, la solicitarea preşedintelui Consiliului Judeţean, Marian Oprişan.
Iniţial, pentru continuarea lucrărilor de modernizare a drumurilor naţionale ce traversează judeţul, parlamentarii PSD au cerut 302 milioane lei. Cea mai mare sumă, în valoare de 200 milioane lei urma să fie alocată pentru conti-nuarea lucrărilor de reabilitare a DN 2D Focşani – Ojdula. De asemenea, pentru reabilitarea drumurilor naţionale DN 2L Tişiţa – Panciu – Răcoasa – Soveja – Lepşa, DN 2N Bogza – Caiata – Dumbrăveni – Bordeşti – Dumitreşti – Chiojdeni-Jitia, DN 2R Jitia-Vintileasca-Bahnele, DN 2M Focşani – Odobeşti – Mera – Andreiaşu – Butucoasa, DN 23A Milcovul – Gologanu – Tătăranu – Măicăneşti, parlamentarii social democraţi au solicitat suplimentarea bugetului cu suma de 97 milioane lei.
Declaraţia lui Berceanu vine să confirme faptul că banii au fost alocaţi în urma intervenţiilor făcute de preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan şi infirmă declaraţiile făcute de pedeliştii vrânceni care susţin că ei au intervenit pentru alocarea de bani pentru acest drum. Mai trebuie ştiut că parlamentarii PDL de Vrancea, Alin Trăşculescu, Răzvan Mustea şi Sorina Plăcintă sunt singurii parlamentari din Vrancea care au votat împotriva amendamentelor care vizau reabilitarea infrastructurii din judeţ.

Miile de gropi pun circulaţia în pericol

Miile de gropi din carosabil fac practic imposibilă circulaţia pe drumurile naţionale de pe Valea Râmnicului. Pe DN 2N Mărtineşti – Bogza – Caiata – Dumbrăveni – Dumitreşti – Jitia şi DN 2R Jitia – Vintileasca – Bahnele au apărut cratere care îi obligă pe şoferi să circule cu maşinile chiar prin şanţ.
Cel mai afectat sector din acest drum este Dumbrăveni-Dumitreşti, unde partea carosabilă s-a transformat într-un imens şir de gropi. Şoseaua arată de parcă ar fi avut loc un bombardament. Craterele care au apărut pe drum măsoară chiar şi mai bine de 20 de centimetri în adâncime. În fiecare zi, şoferii care circulă pe acest drum îi înjură pe cei care administrează drumurile naţionale, dar şi pe aleşii neamului care au ieşit parlamentari în colegiul de pe Valea Râmnicului şi deşi le-au promis că vor repara aceste drumuri, nu au făcut nimic în acest sens.
La începutul acestei primăveri, din cauza precipitaţiilor abundente, s-a reactivat o alunecare de teren la kilometrul 46+900, în dreptul localităţii Jitia de Jos, de pe drumul naţional DN 2N Mărtineşti – Bogza – Caiata – Dumbrăveni – Dumitreşti – Jitia. Şi în prezent, se circulă extrem de greu pe o porţiune de 50 de metri de drum. Pe acelaşi drum naţional mai sunt două tronsoane afectate de alunecările de teren iar circulaţia se realizează cu mare greutate.

Proteste pentru reabilitarea celor 2 drumuri naţionale

Din cauza stării deplorabile a drumului Mărtineşti – Vintileasca – Bahnele, oamenii au apelat la mai multe forme de protest. La începutul lunii aprilie, în toate localităţile traversate de cele două drumuri au apărut fluturaşe cu pozele parlamentarilor din zonă, respectiv Nini Săpunaru (PNL) şi Sorina Plăcintă (PDL), dar şi a directorului Secţiei de Drumuri Naţionale Vrancea, Lucica Chiper. În dreptul fiecărei poze era trecută funcţia fiecăruia, respectiv, deputat, senator, director SDN şi numărul de telefon. În partea superioară a fluturaşului se afla sloganul „Noi trebuie să facem Drumul“, iar în partea inferioară se afla scris „Nu ezitaţi/Sunaţi-ne!“, îndemnul către şoferii sau oamenii nemulţumiţi de starea deplorabilă a acestui drum. Exasperaţi de absenţa vreunui răspuns, în luna mai, aproximativ 300 de oameni au blocat drumul naţional DN 2 E85, în zona localităţii Dumbrăveni. Oamenii au ales acest mod de a protesta pentru a atrage atenţia asupra stării dezastruoase în care se regăsesc drumurile naţionale DN 2N Mărtineşti-Bogza-Caiata-Dumbrăveni-Dumitreşti-Jitia şi DN 2R Jitia-Vintileasca-Bahnele. Protestatarii au declarat că vinovaţi de situaţia în care se găsesc drumurile naţionale din România sunt preşedintele Traian Băsescu şi primul ministru Emil Boc. Timp de o oră, oamenii au scandat lo-zinci antiguvernamentale, cele mai uzitate fiind „Jos Guvernul Boc!“, „Jos Boc!“, „Jos Băsescu!“, „Jos cu hoţii care în campanie ne-au promis că dacă îi votăm ne fac drumurile!“.

Marian Oprişan a dat în judecată CNADN

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a dat în judecată Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în data de 23 fe-bruarie 2005. În cererea de chemare în judecată se arată că CNADN refuză să pună în aplicare hotărârea Guvernului şi să semneze protocoalele de predare-preluare a sectoarelor de drum Mărtineşti-Bogza-Dumbrăveni-Jitia şi Jitia -Vintileasca. Curtea de Apel Galaţi a admis acţiunea formulată de Consiliul Judeţean şi a obligat Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale să semneze protocolul de predare-preluare a acestor drumuri. Deşi au fost preluate de CNADN, starea acestor drumuri este în continuare una dezastruoasă.