Lepsa

Preşedintele Euromontana a vizitat munţii Vrancei

Preşedintele organizaţiei Euromontana, Andre Marcon, s-a întâlnit, la Lepşa, cu membrii Consiliului Director al Forumului Montan Vrancea şi reprezentanţii Consiliului Judeţean în cadrul vizitei de o săptămână din România. Organizaţia Euromontana este o asociaţie multi sectorială pentru cooperare şi dezvoltare a regiunilor montane din Europa, cu sediul la Bruxelles. Preşedintele Euromontana a fost impresionat de ospitalitatea vrâncenilor. Expoziţia de produse tradiţionale, mâncărurile servite la masă i-au trezit interesul francezului. De altfel, s-au pus bazele unui schimb de experienţă pe tema ciupercilor după ce francezii au gustat din două mâncăruri tradiţionale zonei de munte, respectiv ciuperci cu maioneză şi răcitura cu ciuperci de la Vrâncioaia.
Vizita preşedintelui Euromontana are ca obiectiv cunoaşterea filialelor din România şi a problemelor cu care se confruntă oamenii din zona de munte.  „Scopul venirii noastre aici este de a cunoaşte filialele Euromontana pentru a formula politicile de mâine ale organizaţiei“, a afirmat Andre Marcon.
El a explicat că, în politicile montane, trebuie înţeles specificul fiecărei regiuni. „Se vorbeşte prea mult la modul general despre zona montană şi trebuie înţeles specificul fiecărei regiuni, al României, al Vrancei în aspectele vieţei montane“, a precizat Andre Marcon.
Preşedintele Euromontana este însoţit de preşedintele Forumului Montan din România, profesorul Radu Rey, care a arătat că organizaţia va face lobby la Bruxelles pentru o politică diferenţiată din cauza si-tuaţiei foarte grave din munţii României. „Vom crea presiune la Bruxelles pentru a primi o atenţie specială de salvgardare a unei economii care nu mai este a României ci chiar a Uniunii Europene, pentru a nu pierde acest lucru valoros care este agricultura şi creşterea animalelor în zona de munte“, a afirmat Radu Rey.
În acest context, Radu Rey a criticat decizia conducerii Ministerului Agriculturii de a desfiinţa Agenţia Naţională a Zonei de Munte.
„Nu sunt oameni competenţi, le lipseşte expertiza în domeniu, nu înţeleg despre ce este vorba. Iau măsuri anapoda, fără să îşi dea seama de efectele pe care le produc la nivel naţional. După 20 de ani, prin OUG 70 din 2010, a fost des-fiinţată Agenţia Naţională a Zonei de Munte şi este periclitată până şi singura unitate de formare profesională pentru specific din România şi din Estul Europei, Centrul de Formare şi Inovaţie pentru Dezvoltare în Carpaţi care are peste 5 mii de absolvenţi şi este cunoscută la nivel european“, a afirmat Radu Rey. El a precizat că nu poate fi invocat argumentul lipsei fondurilor deoarece nu se face o mare economie cu salariile celor circa 25 de persoane de la Agenţie.
Obiectivul Forumului Montan este salvarea zonei de munte, care se află într-o situaţie deplorabilă, „periclitând o întreagă economie seculară prin fenomenul de exod, de plecare a tineretului“. Din cauza preţurilor mici la materiile prime, oamenii din zona de munte îşi caută alte surse de venit. Lipsiţi de speranţă, tinerii îşi caută norocul în altă parte, fie în oraşe, fie în străinătate. „Exodul a început de mulţi ani însă a căpătat o viteză absolut îngrijorătoare pentru că riscăm să rămânem fără populaţie“, a precizat Radu Rey.