Lepsa

Copiii şi tinerii din tabăra Gălăciuc, vizitaţi de jandarmi

Copiii şi tinerii din tabăra Gălăciuc, vizitaţi de jandarmiJandarmii vrânceni i-au vizitat, ieri, pe copiii şi tine-rii aflaţi în tabăra Gălăciuc. Oamenii legii le-au explicat celor prezenţi cum trebuie să se comporte pentru a nu fi victime ale unor infracţiuni, dar şi despre efectele nocive ale tutunului, alcoolului sau drogurilor, apoi le-au împărţit pliante. De asemenea, tinerilor li s-a explicat ce trebuie să aibă la ei când pleacă în drumeţii în zonele montane, dar şi traseele pe care trebuie să le urmeze. „Jandarmii din cadrul Compartimentului de Prevenire şi Combatere a Faptelor Antisociale a IJJ Vrancea şi jandarmii montani din Lepşa au desfăşurat la Centrul de Agrement Gălăciuc o acţiune specifică ce a avut drept scop creşterea gradului de siguranţă a copiilor şi a tinerilor. Copiii prezenţi în tabără au primit de la jandarmi sfaturi referitoare la modul de comportare şi autoprotecţia personală, atât pe timpul prezenţei la cursuri, cât şi pe timpul deplasării la şcoală, pentru a evita să devină victimele unor fapte antisociale”, au transmis jandarmii prin intermediul unui comunicat de presă.
   Potrivit jandarmilor, copiii nu trebuie să poarte obiecte de valoare din materiale preţioase la vedere şi să nu folosească telefonul mobil dacă sunt singuri după lăsarea serii pe un drum necirculat sau slab iluminat, decât în situaţii de absolută necesitate, deoarece pot deveni victima unei tâlhării. Nu trebuie să intre în contact cu persoane necunoscute sau să urce în autoturismele unor astfel de persoane, nu trebuie să deschidă uşa necunoscuţilor, chiar dacă aceştia spun că au fost trimişi de părinţi. De asemenea, li s-a recomandat să dea dovadă de un comportament civilizat în situaţia în care apare o dispută verbală cu un alt coleg şi să nu apeleze la acte de violenţă, iar pe  drumul spre şcoală să fie prudenţi şi să evite persoanele sau grupurile de persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice şi să nu intre în discuţii contradictorii chiar dacă sunt provocaţi. În situaţia în care ei sau alţi colegi sunt agresaţi trebuie să sune la 112 şi să solicite intervenţia forţelor de ordine.
   Jandarmii au distribuit elevilor pliante cu informaţii referitoare la consecinţele consumului de substanţe nocive, respectiv tutun, alcool sau droguri, în scopul conştientizării de către aceştia a riscurilor la care se expun. La rândul lor, jandarmii montani le-au dat celor prezenţi câteva sfaturi cu privire la regulile ce trebuie respectate atunci când aleg să facă o drumeţie prin munţi, recomandări ce au drept scop evitarea producerii unor accidente cu urmări grave.