Lepsa

GALERIE FOTO: S-a dat startul ideilor geniale la Gălăciuc

GALERIE FOTO: S-a dat startul ideilor geniale la Gălăciuc  Cea de-a XX-a ediţie a Concursului Interdisciplinar „InfoEducaţie“ a debutat la Gălăciuc. Într-o atmosferă plăcută, peste 200 de elevi, profesori şi ingineri IT de renume participă la cel mai grandios eveniment din ţară dedicat promovării creativităţii informatice. Elevii pot câştiga în final premii substanţiale, dar au şi şanse reale să fie remarcaţi de coloşii de la Google, Oracle sau Mozzila. 
Inginerii viitorului sunt aici
   Centrul de Agrement de la Gălăciuc este în această perioadă inima informaticii din România şi poate chiar unul din punctele de interes din Europa în acest domeniu. Începând de luni aici se desfăşoară cea de-a XX-a ediţie a Concursului Interdisciplinar „InfoEducaţie”. În grupuri sau singuri, îi zăreşti pe elevii participanţi lucrând la programe dintre cele mai inventive şi care ar avea mari şanse să devină în viitor soluţii de software pentru marile companii de IT. Pentru toţi participanţii, laptopul este un accesoriu indispensabil. Puţini sunt cei care mai au timp să îşi ridice privirea din faţa monitoarelor pentru a admira priveliştea. Pentru ei mai important este acum să lucreze şi să impresioneze juriul cu creaţiile lor virtuale. Vântul care le atinge frunţile le face totuşi munca mai plăcută.
   Între atâtea minţi luminate în domeniul calculatoarelor îl zărim undeva pe Alexandru Mironov, ministru al Tineretului şi Sportului în perioada 1993 – 1996. Spune că le apreciază enorm munca elevilor şi apreciază acest întreg efort de a reuni sub aceeaşi cupolă cei mai buni elevi în domeniul IT din ţară, dar şi specialişti de la companii de IT care fac istorie. „Este o elită care se formează, foarte specială, ingine-rii viitorului sunt aici, ademeniţi de concursurile astea. Copiii noştri sunt din ce în ce mai deştepţi, mult mai deştepţi decât cei din gene-raţia mea, a dumneavoastră. Este cert că sunt înconjuraţi într-o baie de informaţie, de educaţie până la urmă. Posturile National Geographic şi Discovery sunt chitite pe educaţie. Şcoala clasică vrea să rămână între pereţii clasei şi tabla neagră şi scris cu creta. A deschide copiilor uşi şi ferestre prin care să se uite la viitorul care vine mâine este obligatoriu”, spune Alexandru Mironov, cel care a prezentat şi captat atenţia elevilor cu discursul „Lumea in următoarele milioane de ani”, la deschiderea concursului.
În fiecare şcoală, o clasă de informatică datorită vrâncenilor
   Printre promotorii curentului „InfoEducaţie“ se numără profesorul Emil Onea, de la Colegiul Naţional „Unirea“ din Focşani. El nu a lansat doar această competiţie care astăzi poate rivaliza lejer cu oricare alta din ţară, dar a pus bazele introducerii studiului informaticii în şcoli. Fostul ministru Mironov spune despre profesorul Onea că este unul dintre profesorii cu merite deosebite în informatizarea învăţământului. „Emil Onea este un mare profesor care a făcut foarte multe în liceul lui, în judeţul lui şi nu numai asta. Am avut grijă ca atunci când am fost ministru să-l iau consilier. El m-a întrebat ce trebuie să fac, iar eu i-am spus: Fă ce vrei! Ştiam exact ce o să facă, anume că o să încerce să dezvolte învăţământul digital IT din România. Şi exact asta a făcut. Şi România a pornit înaintea altor ţări în informatizarea învăţământului pentru că el şi cu Radu Jugureanu şi alţi colegi de-ai lui au împins lucrurile înainte. În anul 2000 când a venit momentul să iau o decizie m-am dus la doamna Andronescu, care i-a invitat pe aceştia doi şi de atunci aveţi o clasă în fiecare şcoală, o clasă de informatică, datorită vrâncenilor, asta se întâmplă”, povesteşte fostul mi-nistru Mironov.
Roboţi şi dicţionare virtuale, invenţiiprezentate la InfoEducaţie
   Pe Adrian Ştefan Munteanu l-am găsit jucând cărţi cu Ana Maria Necula. Erau mulţumiţi de prestaţia avută în cadrul prezentării proiectului lor. Ei sunt cei mai mici participanţi la concurs, dar nu se sperie de asta ci sunt încrezători. Au realizat un material video – dicţionar pentru amatorii de fizică. „Proiectul constă într-un dicţionar de fizică, numai că este însoţit de un videoclip. Am încercat ca fiecărei litere să îi punem cel puţin o noţiune importantă din fizică. Pentru cei care nu ştiu fizică este un mod de a învăţa noţiuni de care nu ştiau”, a spus Adrian Ştefan Munteanu, elev în clasa a VII-a la Colegiul Naţional „Unirea“ din Focşani. În realizarea acestui proiect elevul a fost coordonat de profesoara de fizică Liliana Grigoroiu. Elevii cred în proiectul lor şi speră că vor câştiga. Au muncit mult şi au dat dovadă că sunt o echipă şi speră ei, acest lucru le va fi răsplătit. „Cu toţii am contribuit, ne-am întâlnit şi am stabilit ideile, noţiunile şi ne-am pus la punct cu toate. Doamna profesoară a venit cu ideea, iar noi am dezvoltat-o“, a spus Ana Maria Necula, de asemenea elevă în clasa a VII-a la Colegiul Naţional „Unirea“ din Focşani.
Gălăciuc, mediu informatic şi de relaxare
   Tabăra de informatică de la Gălăciuc beneficiază de conexiune wirelles. În fiecare cabană vei întâlni câte patru, cinci sau şase elevi. Cu toţii lucrează la calculatoare. Unii au o experienţă bogată la InfoEducaţie, unii însă se bucură de această experienţă pentru prima dată. În orice caz, tabăra de la Gălăciuc îi atrage pe toţi pentru frumuseţea locurilor, dar mai ales pentru ideile interesante ce le sunt împărtăşite de specialişti. „Locaţia este frumoasă. Majoritatea concursurilor se desfăşoară în oraş. Nu prea am vizitat împrejurimile, dar am vizitat tabăra, este foarte mare şi este sălbatic şi frumos. Condiţiile sunt foarte bune. Cazare bună, mâncare la fel. Eu mă gândeam să fie altfel, nişte săli mari unde vor fi multe paturi, dar nu, stăm în căbănuţe, maxim 4 în cameră, sunt camere şi de 2 paturi, este foarte frumos. Particip la soft utilitar, unde voi prezenta un mic joculeţ, conceput de mine”, a spus Vlad Muscalu, un concurent din Galaţi. Adolescentul tocmai a fost admis la Universitatea Politehnică din Bucureşti. Este pasionat de jocurile video, mai ales de potenţialul artistic pe care acestea îl au.
Moldovenii, îndrăgostiţi de Gălăciuc
   Printre zecile de puşti fascinaţi de computere, se numără şi un grup de elevi veniţi din Republica Moldova. Pentru ei experienţa de la InfoEducaţie este unică. Sunt pentru prima oară la Gălăciuc însă ce-i atrage cel mai mult este priveliştea. Peste tot zăreşti copaci înalţi care îţi dau senzaţia că vor să te cuprindă în braţe. Iarba udată de rouă şi aerul rece de munte fac atmosfera de vis.
   Oaspeţii din Republica Moldova au venit în echipă formată din zece elevi de clasele VIII – XII şi doi profesori. Participă la secţiunile soft educaţional şi soft utilitar cât şi la secţiunea web. „Chiar le spuneam copiilor că şi noi ar trebui să învăţăm de la fraţii noştri români să fim exemplari în toate. La noi se mai spune venim în 5 minute, dar se mai amână. Este prima oară când participăm şi ne bucurăm că suntem la jubileul ediţiei. Am venit cu impresii numai din cele bune şi vom pleca cu unele şi mai bune. Ne-au primit cu pâine şi sare, foarte frumos. Ca pentru prima dată ne familiarizăm cu ce este acum, iar pe viitor vom mai participa şi vom fi pregătiţi mai bine. Am venit aici şi suntem într-o relaxare totală”, a spus Ludmila Peca, lector superior la Universitatea Politehnică din Republica Moldova. Oaspeţii de dincolo de Prut au vizitat deja oraşul Focşani, au văzut Casa Vrâncioaiei şi urmează să ajungă la Cascada Putnei.
   Profesorul Emil Onea are grijă ca moldovenii să se simtă bine, ca între prieteni la tabăra InfoEducaţie.„Este foarte plăcut, pentru că am vrut să vin la munte de ceva timp, dar nu am avut posibilitatea. Aerul este proaspăt, relieful este frumos. Eu şi colegul meu Iurie Chertrari, participăm la soft educaţional. Proiectul nostru este în scopul de a ajuta profesorul de informatică”, a spus Sergiu Ababii, participant din Republica Moldova.
InfoEducaţie, inima informaticii 
   Cea de-a XX-a ediţie a Concursului Interdisciplinar „InfoEducaţie” de la Gălăciuc se desfăşoară anul acesta sub genericul „Life is a good algorithm”. La eveniment participă ingineri de la colosul Google alături de cei 168 de elevi pasionaţi de IT din 29 de judeţe, inclusiv Vrancea, şi municipiul Bucureşti. Reprezentanţii sponsorilor concursului sunt implicaţi în organizarea de activităţi diverse, seminarii, prezentări, workshopuri şi discuţii libere despre IT, educaţie, artă, carieră.
   În cadrul programului, va avea loc şi Gala filmului didactic, organizată cu sprijinul cadrelor didactice şi al elevilor de la Colegiul Naţional „Unirea” din Focşani. Ziua de joi, 1 august, va fi ziua Google. În această zi, reprezentanţii celui mai popular motor de căutare pe internet vor derula cu elevii mai multe activităţi tematice. Premiile din acest an, care vor consta în bani şi produse IT, vor fi acordate de Ministerul Educaţiei Naţionale, precum şi de sponsori, respectiv Google, TotalSoft, Viva Credit, Mozzila, Cisco Systems, Hostway, Omnilogic, Intuitext, Bitdefender, SDC, Oracle Education Fundation, Leonte & Co., Orahge, Universitatea Politehnică Bucureşti, Uniunea profesorilor de informatică din România.
   Google oferă premii în valoare de 15.000 lei, TotalSoft va oferi premii de 1000 euro, Viva Credit vine în sprijinul organizatorilor cu premii în valoare de 500 euro, iar Cisco Systems va oferi premii în valoare de 5000 lei. Cea de-a XX-a ediţie a Concursului interdisciplinar „InfoEducaţie” este organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Tineretului şi Sportului,care a acordat o sumă importantă de bani, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Vrancea, Liceul „Simion Mehedinţi” din Vidra, Şcoala Gimnazială „Ion Diaconu” din Tulnici, Colegiul Naţional „Unirea” din Focşani.
   Concursul se desfăşoară pe cinci secţiuni şi anume: pagini web, software utilitar, software educaţional, roboţi şi multimedia. Comisia Centrală este coordonată de preşedintele conferenţiar doctor Sabin-Corneliu Buraga, de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, preşedinte executiv fiind profesoara Marilena Oprea, din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea, vicepreşedinte profesor Emil Onea, de la Colegiul Naţional „Unirea“ Focşani, secretar fiind profesor Ion Alin Tomoescu, reprezentant al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mehedinţi. De asemenea, mai fac parte din juriu Daniel Popa, de la Colegiul „Aurel Vlaicu” din Orăştie, Ovidiu Roşca, de la Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Domsa, din cadrul Universităţii Alba Iulia, şi Daniel Gherasim, metodist la Casa Corpului Didactic „Simion Mehedinţi” din Focşani.