Lepsa

Credincioşii primesc lumina Învierii la mănăstirile din Vrancea

Dacă vă doriţi să petreceţi sărbătoarea Învierii Domnului în linişte, aproape de cele sfinte, puteţi primi lumina la una dintre numeroasele mănăstiri sau schituri din judeţul Vrancea. De la Mănăstirea Dălhăuţi, la Buluc şi Tarniţa din Podgoria Odobeştilor, până la schiturile din Lepşa, toate vă aşteaptă cu porţile deschise în zilele de sărbătoare.
În apropiere de municipiul Focşani se află Mănăstirea Coteşti, dar şi frumoasa Mănăstire Dălhăuţi. Unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale ale ortodoxiei româneşti, Dălhăuţiul se află la circa 20 de kilometri de Focşani, lăcaşul de cult fiind aşezat în mijlocul pădurilor de fag şi de stejar. Mănăstirea Dălhăuţi este cunoscută în ţară mai ales datorită icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi prin faptul că aici a vieţuit, vreme de 20 de ani, Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului. La Dălhăuţi se ajunge pe următorul traseu: Focşani – Goleşti – Cârligele – Dălhăuţi.
Tot în sudul judeţului mai putem primi lumina Învierii la Vărzăreşti (comuna Urecheşti), Rogoz (comuna Slobozia Bradului) sau la Mănăstirea Recea (comuna Dumbrăveni), un loc retras, unde modernitatea nu a schimbat deocamdată chiliile monahiilor. Credincioşii din Podgoria Odobeştilor, dar nu numai, pot vizita de Înviere Mănăstirile Buluc şi Tarniţa.
La Panciu, puteţi cânta „Hristos a înviat!“ la Mănăstirea Brazi. Un alt aşezământ monahal, situat la peste 20 de km de Panciu, este Mănăstirea Muşinoaiele, în inima munţilor. În aceeaşi zonă, noaptea Învierii poate fi petrecută în linişte la Mănăstirea Trotuşanu.
În zona Adjudului, puteţi lua lumina cea sfântă la Buciumeni, Oancea şi la Mănăstirea Sihastru. Dacă doriţi să îmbinaţi pacea sufletească şi frumuseţea naturii, puteţi alege să mergeţi la una dintre mă-năstirile sau schiturile din zona de munte a Vrancei, la Lepşa sau la Valea Neagră (comuna Nistoreşti), mănăstire care este întemeiată în anul 1755. Tot în munţi se află şi Schitul de la Poiana Mărului, din comuna Jitia, situat într-o natură splendidă, dar şi Mănăstirea Muntioru din Vintileasca, aşezată la înălţimi, în poiana Muntioru, care este rezervaţie naturală. Deşi se ajunge mai greu, fiind trei kilometri de mers pe jos din satul Neculele, osteneala e răsplătită de o atmosferă cu adevărat înălţătoare, după cum spun cei care au ajuns acolo.
Toate aceste aşezăminte monahale au şi camere de oaspeţi, însă pentru că în această perioadă multă lume alege să meargă la mănăstiri, există puţine şanse să găsiţi un loc liber, dacă nu aţi rezervat o cameră înainte. Dacă totuşi doriţi să porniţi la drum, în ciuda vremii urâte care se anunţă în week-end, peste tot monahiile şi monahii vă vor întâmpina cu ospitalitate şi vor aştepta, la rândul lor, din partea pelerinilor, linişte şi bunăcuviinţă.