Lepsa

CULMEA TUPEULUI! Drumul Național 2D Focşani – Tulnici – Ojdula – Tîrgu Secuiesc, BLOCAT de toporatori

Drumul naţional DN 2D Focşani – Vidra – Tulnici – Ojdula – Tîrgu Secuiesc – Braşov a fost blocat pe ambele sensuri, vineri dimineaţă, aproximativ o oră, de două maşini care încărcau lemne chiar pe partea carosabilă. Una dintre maşini, o macara, a încărcat un alt camion cu lemne sub privirile şocate ale participanţilor la trafic. Deşi oamenii le-au cerut să elibereze drumul, muncitorii şi-au continuat nestingheriţi treaba, ca şi cum ar fi fost într-o rampă de exploatare forestieră.

„Am plecat dimineață de la Focșani să merg la Brașov. Am luat-o pe drumul național DN 2 D care face legătura direct de la Focșani pe la Tulnici cu Târgu Secuiesc. După ieșire din Greșu, drumul era blocat pe ambele sensuri de mers. Un camion era parcat pe sensul meu de mers și încărca lemne într-o remorcă ce era parcată pe celălalt sens de mers. Am așteptat un pic după care m-am dus să îi spun șoferului să tragă camionul deoarece nu are voie să blocheze drumul. Mi-a zis că să am răbdare, că ce mă grăbesc așa. I-am spus că sun la 112 că blochează drumul cu rea intenție și că o să chem presa la fața locului. Mi-a spus că șeful lui e bine pus și pot să sun și la Dumnezeu că nu are nimeni ce-i face. Am făcut poze ca să am dovadă și am așteptat în mașină. Cred că am stat în jur de 20 de minute deoarece când am ajuns eu, mașina era deja încărcată pe jumătate. Nu e posibil așa ceva. Mă întreb, în acest județ există poliție? Există responsabili de la drumuri naționale? Acest drum e nou, abia făcut prin strădania președintelui Marian Oprișan, care s-a chinuit mult să îl facă și acum se distruge văzând cu ochii. Nu e posibil așa ceva. Cer ca autoritățile care sunt obligate să aplice legea, să o facă”   
, a spus Ionuț Valentin, șoferul care ne-a trimis pozele la redacție.

Directorul Secţiei de Drumuri Naţionale Vrancea (SDN), Marian Paraschiv, a declarat că poliţia rutieră ar trebui să ia măsuri pentru ca astfel de situaţii să nu mai aibă loc.

„Conform legii, sancţiunile pe care Compania de Drumuri le poate da sunt între 3000 şi 6000 de lei. În acest caz cred că cei de la poliţia rutieră ar trebui să ia măsuri pentru ca astfel de situaţii să nu mai aibă loc“, 
a precizat Marian Paraschiv. Acesta a reamintit că la finele anului trecut a trecut la inventarierea punctelor afectate de cei care exploatează masă lemnoasă, situaţii în care sunt distruse acostamentele sau chiar calea de rulare.

„Cei care exploatează masă lemnoasă distrug acostamente, şanţuri betonate longitudinale de scurgere podeţe, parapeţi metalici. Sunt zone unde se depozitează cantităţi importante de lemn folosind parapeţii ca punct de sprijin, ceea ce nu este normal“,  
a precizat Marian Paraschiv. Acesta a adăugat că la sancţiunile date de SDN se adaugă şi cele ce pot fi acordate de Garda de Mediu, sau de Poliţia Rutieră.

„Amenzi pot da şi cei de la Garda de Mediu deoarece aceste rampe de exploatare forestieră nu au aviz de la mediu. De asemenea, Poliţia Rutieră poate da amenzi pentru crearea de căi de acces neautorizate la drumurile naţionale, dar şi pentru aducerea de noroi şi crearea de obstacole pe partea carosabilă“  
, a mai susţinut şeful SDN Vrancea, Marian Paraschiv.

Poliția s-a autosesizat în urma imaginilor postate de reporterii Monitorul de Vrancea.

Reprezentanții Poliției Rutiere Vrancea și polițiștii de la secția de poliție Tulnici spun că nu au primit nicio sesizare de la șoferi privind blocarea drumului. Poliția s-a autosesizat în urma imaginilor postate de reporterii Monitorul de Vrancea. „Ca urmare a imaginilor puse la dispoziție, a fost identificat conducătorul auto, iar în cauză se va întocmi dosar penal pentru blocarea părții carosabile“, ne-a declarat subcomisar Bogdan Toader, de la biroul de presă al IPJ Vrancea.

„Monitorul de Vrancea“ a relatat pe larg despre firmele de exploatare a lemnului care distrug tot mai multe drumuri naţionale, unele dintre acestea fiind complet reabilitate şi modernizate cu sume foarte mari. Într-unul dintre cazuri este vorba de DN 2D Focşani – Vidra – Tulnici – Ojdula – Tîrgu Secuiesc – Braşov. Acesta a fost complet reabilitat, iar la acest moment este cel mai modern drum din Vrancea şi probabil unul dintre cele mai moderne drumuri din România în care s-au investit foarte mulţi bani, dar toporatorii îl distrug cu o nepăsare strigătoare la cer. În sectorul de drum Tulnici-Lepşa-Greşu-limită de judeţ Covasna, există mai multe rampe forestiere chiar în vecinătatea drumului, iar în unele cazuri, chiar pe drumul naţional. Munţi de lemn, resturi forestiere şi noroi fac parte din peisajul existent pe acest drum, situaţie în care este pusă în pericol siguranţa rutieră. Mai mult, nerespectând nicio lege şi nicio investiţie, toporatorii distrug cu TAF-urile asfaltul pe care îl smulg din lateral cu buştenii traşi inclusiv pe carosabil.

Aşa se face că în mai multe zone asfaltul a fost distrus din partea exterioară a drumului. Practic bucăţi de asfalt sunt smulse de buşteni traşi de TAF-uri care se înfig în partea carosabilă şi distrug drumul acest lucru neinteresându-i pe toporatorii ahtiaţi, care fac orice şi indiferent de pagube, pentru a obţine câştiguri fabuloase în orice fel şi cu orice risc. În aceeaşi situaţie se regăsesc şi o parte din parapeţii metalici care au fost loviţi, îndoiţi şi chiar distruşi de către buştenii extraşi din păduri, legal sau mai puţin legal, de către toporatori.