Lepsa

Flăcările au mistuit un gater în Lepşa

Cand a văzut flăcările, o localnică a suferit un atac de panică u pompierii au constatat că incendiul se manifesta cu violenţă atat la casă cat şi la atelierul de prelucrare a lemnului u paguba se ridică la 200.000 lei

Un bărbat din satul Lepşa, comuna Tulnici, a apelat ieri dimineaţă disperat la 112 după ce i-a luat foc casa şi gaterul de langă. La faţa locului s-au deplasat o autospecială de stins incendii din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Tulnici şi trei echipaje de la Staţia Vidra. La sosirea forţelor de intervenţie, incendiul se manifesta cu violenţă, generalizat, pe o suprafaţă de circa  300 mp, atât la nivelul acoperişului casei de locuit, cât şi la trei anexe, una adăpostind un atelier de prelucrare a lemnului. „Intervenţia pompierilor a fost dificilă, atât din cauza cantităţii mari de materiale combustibile (material lemnos), a distanţei mici dintre imobile, a suprafeţei mari cuprinse de flăcări, cât şi din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, respectiv temperaturi foarte scăzute. În urma incendiului au ars acoperişul locuinţei, construit din lemn cu învelitoare din şindrilă, pe o suprafaţă de cca. 100 mp, două anexe gospodăreşti, construite pe o suprafaţă de aproximativ 150 mp, cât şi un imobil unde funcţiona un atelier de prelucrare a lemnului pe o suprafaţă de cca. 70 mp. De asemenea, s-au deteriorat unelte şi accesorii aflate în interior (opt motoare electrice, un banzic debitat lemn, un circular ş.a.), iar un cal şi opt păsări au fost găsite carbonizate. Misiunea de localizare şi lichidare a incendiului a durat 3 ore şi jumătate, iar în urma cercetărilor efectuate la faţa locului, s-a constatat că evenimentul s-a produs, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit electric”, a precizat lt. Cristina Duţă, purtătorul de cuvant al ISU Vrancea. Şi un echipaj SMURD s-a deplasat la faţa locului după o vecină a bărbatului a suferit un atac de panică în momentul în care a văzut flăcările. Aceasta nu a dorit însă să fie transportată la spital. S-a făcut şi o estimare a pagubei, iar aceasta se ridică la aproape 200.000 lei.

Sfaturi anti-incendii

Pentru evitarea situaţiilor în care viaţa şi bunurile cetăţenilor sunt puse în pericol, pompierii vin şi cu o serie de sfaturi precum „este necesar să se acorde atenţie sporită exploatării corespunzătoare şi verificării periodice a instalaţiilor electrice. Folosirea prizelor multiple suprasolicitate prezintă  riscul producerii unui incendiu. În cazul unui scurtcircuit, se interzice folosirea, la înlocuirea siguranţei, a unui fuzibil cu diametrul mai mare decât cel corect. Totodată, reamintim să nu se utilizeze cabluri electrice defecte sau neizolate corespunzător lângă materiale combustibile. Nu trageţi de cablu pentru debranşarea unui aparat electric; acesta se poate deteriora, devenind o sursă de incendiu”, este mesajul transmis de pompieri.