Trei ore și jumătate s-au chinuit pompierii să stingă un incendiu care a cuprins o casă și mai multe anexe, în localitatea Lepșa, comuna Tulnici. Incendiul a fost anunțat ieri, în jurul orei 7.00, iar la fața locului au ajuns pompierii de la Vidra și voluntarii de la Tulnici, cu patru mașini. După ce au stins focul, pompierii au făcut verificări și au stabilit că incendiul a fost provocat de un scurtcircuit electric. La Lepșa a ajuns și un echipaj SMURD, unei femei făcându-i-se rău.
O casă și mai multe anexe, din satul Lepșa, comuna Tulnici, au fost cuprinse de flăcări ieri dimineață. Incendiul a fost anunțat la prima oră a dimineații, iar la fața locului au plecat pompierii de la Vidra, cu trei mașini, și voluntarii de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Tulnici, cu o mașină. Ei s-au chinuit mai bine de trei ore să stingă focul, care se manifesta pe o suprafață de aproximativ 300 de metri părtrați la acoperișul casei, dar și la anexe, într-una dintre ele funcționând un atelier de prelucrare a lemnului.
„Imediat după anunţarea evenimentului prin intermediul numărului unic de urgenţă 112, în jurul orei 07.00, o autospecială de stins incendii din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Tulnici şi trei echipaje cu trei autospeciale de la Staţia de Pompieri Vidra s-au deplasat către gospodăria lui T. P. La sosirea forţelor de intervenţie la faţa locului, incendiul se manifesta cu violenţă, generalizat, pe o suprafaţă de circa 300 metri pătrați, atât la nivelul acoperişului casei de locuit, cât şi la trei anexe, una dintre acestea adăpostind un atelier de prelucrare a materialului lemnos. Intervenţia pompierilor a fost dificilă, atât din cauza cantităţii mari de materiale combustibile (material lemnos), a distanţei mici dintre imobile, a suprafeţei mari cuprinse de flăcări, cât şi din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, respectiv temperaturi foarte scăzute”, ne-a precizat locotenent Cristina Duță, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.
Unei femei, care locuiește în apropierea casei care a luat foc, i s-a făcut rău. În urmă cu mai mulți ani, a trecut și ea prin aceeași experiență neplăcută, iar ieri, când a văzut casa vecinilor în flăcări, iar în jur foarte multă lume, a făcut un atac de panică. A primit îngrijiri medicale de la paramedicii SMURD ajunşi la fața locului, iar după ce a fost stabilizată a refuzat să meargă la spital.
Un cal a fost găsit carbonizat
Focul a mistuit toată agoniseala oamenilor, iar pagubele sunt însemnate. Pompierii ne-au spus că a ars acoperișul casei pe o suprafață de 100 metri pătrați, două anexe care erau construite pe o suprafață de aproximativ 150 metri pătrați, dar și imobilul în care funcționa atelierul de prelucrare a lemnului, pe o suprafață de aproximativ 70 metri pătrați. De asemenea, s-au deteriorat unelte şi accesorii aflate în interior, respectiv opt motoare electrice, un banzic debitat lemn, un circular și altele, iar un cal şi opt păsări au fost găsite carbonizate.
„Misiunea de localizare şi lichidare a incendiului a durat aproximativ 3 ore şi jumătate, iar în urma cercetărilor efectuate la faţa locului s-a constatat că evenimentul s-a produs, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit electric. Un incendiu ce s-a produs în împrejurări similare a fost stins de pompierii focşăneni în urmă cu doar o zi, în comuna Mera. Pentru evitarea situaţiilor în care viaţa şi bunurile cetăţenilor sunt puse în pericol, reamintim că este necesar să se acorde atenţie sporită exploatării corespunzătoare şi verificării periodice a instalaţiilor electrice. Folosirea prizelor multiple suprasolicitate prezintă riscul producerii unui incendiu. În cazul unui scurtcircuit, se interzice folosirea, la înlocuirea siguranţei, a unui fuzibil cu diametrul mai mare decât cel corect. Totodată, reamintim să nu se utilizeze cabluri electrice defecte sau neizolate corespunzător lângă materiale combustibile. Nu trageţi de cablu pentru debranşarea unui aparat electric; acesta se poate deteriora, devenind o sursă de incendiu”, recomandă locotenent Cristina Duță.