Consiliul Judeţean Vrancea a depus spre finanţare proiectul „Construire baze salvamont şi refacere trasee turistice în judeţul Vrancea“, în valoare de aproximativ 6,4 milioane de lei. Autorităţile judeţene propun amenajarea unor baze salvamont în localităţile Nistoreşti şi Păuneşti, dar şi reabilitarea şi extinderea celei existente la Soveja. Proiectul se află în faza de avizare. Finanţarea ar urma să fie asigurată de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Regional. Contribuţia financiară a Consiliului Judeţean la acest proiect este foarte mică, de numai 400 mii lei.
Potrivit datelor din proiect, baza salvamont din comuna Nistoreşti va deservi, în principal, activităţile de salvamont pentru traseele turistice din afara Parcului Naţional Putna, respectiv pe valea Zăbalei şi valea Nărujei. Baza salvamont din comuna Păuleşti va oferi servicii în principal în perimetrul Parcului Na??ional Putna, unde de altfel se află şi majoritatea traseelor turistice, trasee care atrag un număr mare de turişti.
Baza salvamont din Soveja va fi adusă la standardele necesare desfăşurării activităţilor specifice şi va deservi staţiunile Lepşa şi Soveja, staţiuni ce atrag un număr crescut de turişti în toate anotimpurile, dar şi tabăra Gălăciuc, care în lunile mai-septembrie găzduieşte mai multe sute de elevi. „Prin organizarea celor trei baze de salvamont, aria de intervenţie a echipajelor de salvamont se va împărţi într-un mod echilibrat, astfel încât intervenţiile se vor putea face în timpi mult mai scurţi, cu eficienţă crescută, cu echipamente şi dotări corespunzătoare“, se arată în studiul de fezabilitate al proiectului. Odată implementat acest proiect, vor fi create 18 noi locuri de muncă.
Reamintim că în anul 2011, administraţia judeţean a adoptat un proiect de hotărâre privind aprobarea Acordului de parteneriat dintre Consiliul Judeţean, Consiliile Locale Nistoreşti şi Păuleşti şi Serviciul „Salvamont“ Vrancea pentru întocmirea, depunerea şi implementarea proiectului „Construire baze salvamont şi refacere trasee turistice în judeţul Vrancea“. În baza acestui proiect, sunt amenajate bazele salvamont, iar traseele turistice de pe raza celor două localităţi refăcute.
Salvamont“ Vrancea a fost înfiinţat în urmă cu trei ani, la iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea Marian Oprişan, iar în prezent are sediu propriu, fiind dotat cu echipamentul necesar pentru intervenţii. În 2012, Serviciul Salvamont Vrancea a reabilitat 12 trasee turistice din munţii Vrancei. Fondurile necesare au fost asigurate din bugetul Salvamont, dar şi din sponsorizări.
Serviciul Salvamont are ca principale atribuţii coordonarea activităţii de salvare montană în judeţ, propune omologarea sau desfiinţarea unor trasee montane, coordonează şi supraveghează activitatea de amenajare, întreţinere şi reabilitare a traseelor montane din judeţ. De asemenea, asigură preluarea apelurilor de urgenţă privind accidentele montane şi transmiterea acestora la şefii formaţiilor Salvamont sau la înlocuitorii acestora, asigură permanenţa la punctele şi refugiile Salvamont, organizează forme de pregătire profesională a salvatorilor montani la nivelul judeţului şi asigură prezenţa acestora la formele de pregătire organizate la nivel naţional.