Autorităţile locale din Tulnici continuă lucrările la două obiective majore de investiţii în infrastructura locală. Este vorba de reabilitarea şi extinderea sistemului de alimentare cu apă comuna Tulnici – etapa a II-a, investiţie ce are o valoare rămasă de executat de 3,7 milioane de lei, şi realizarea unui sistem de canalizare, reţele colectoare şi staţie de epurare Tulnici – Coza, în valoare de aproape 552 mii lei. De reţinut că în etapa a doua a proiectului Vranceaqua, derulat de Consiliul Judeţean, mai sunt prevăzute investiţii în alimentare cu apă şi canalizare pentru satele Tulnici, Lepşa şi Greşu, în valoare totală de aproape 9,2 milioane de euro.
Autorităţile locale din Tulnici continuă lucrările la două obiective majore de investiţii în infrastructura locală. Este vorba de reabilitarea şi extinderea sistemului de alimentare cu apă comuna Tulnici – etapa a II-a, investiţie ce are o valoare rămasă de executat de 3,7 milioane de lei, şi realizarea unui sistem de canalizare, reţele colectoare şi staţie de epurare Tulnici – Coza, în valoare de aproape 552 mii lei. Lucrările de extindere şi modernizare a sistemului de alimentare cu apă au demarat în 2012. Valoarea totală a investiţiei este de peste un milion de euro. Lucrările constau în captarea unor izvoare situate în zona Recea din Fundul Cozi, construirea unor rezervoare de mare capacitate, realizarea a 16 kilometri de reţea de aducţiune, realizarea a 15 kilometri de reţea de distribuţie şi construirea unei staţii de dedurizare şi clorinare a apei potabile.
„Am demarat lucrările şi la etapa a doua, lucrări care constau în realizarea unui bazin de înmagazinare a apei cu o capacitate de 100 metri cubi, dar și la staţia de filtrare şi clorinare a apei. Acestea vor fi gata până la sfârșitul acestui an. Practic, din cei 18 kilometri de distribuţie a apei au fost executaţi aproximativ 9 kilometri“ , a afirmat primarul Valentin Bîznă.
Acesta a susţinut că finalizarea acestui proiect este dorinţa fiecărui locuitor al comunei pe care o conduce.
„În prezent se fac probe de presiune la sistemul de alimentare cu apă din Tulnici, iar în maxim două luni se va da drumul la apă şi toţi locuitorii satelor Coza şi Tulnici vor avea apă curentă. Dacă până acum am supravieţuit 40 de ani cu un bazin de captare de 100 de metri cubi, acum satele Coza şi Tulnici vor avea patru bazine cu o capacitate totală de 600 metri cubi apă, ceea ce înseamnă că locuitorii comunei Tulnici vor avea apă atât cât îşi doresc. Mai trebuie ştiut că în satul Coza nu există deloc sistem de alimentare cu apă, iar în satul Tulnici funcţionează o reţea foarte veche care are un debit foarte mic şi care funcţionează doar câteva ore dimineaţa şi câteva ore seara“ , a spus primarul Valentin Bîznă.
Apă şi canalizare la Lepşa şi Greşu în valoare de 9,2 milioane de euro
De reţinut că în etapa a doua a proiectului Vranceaqua, derulat de Consiliul Judeţean mai sunt prevăzute investiţii în alimentare cu apă şi canalizare pentru satele Tulnici, Lepşa şi Greşu, în valoare totală de aproape 9,2 milioane de euro. Edilul şef din Tulnici a mai spus că în comuna pe care o conduce, cu sprijinul preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, se află în derulare proiectul Vranceaqua, derulat de administraţia judeţeană, proiect prin intermediul căruia se va realiza sistemul de alimentare cu apă şi canalizare în satele Lepşa şi Greşu.
„Prin intermediul Consiliului Judeţean se derulează proiectul Vranceaqua, proiect în care este prins un sistem de alimentare cu apă şi canalizare pentru zonele Lepşa – Greşu, investiţie în care noi am fost prinşi cu sprijinul preşedintelui Marian Oprişan. Practic, acest proiect prevede realizarea unui sistem modern de alimentare cu apă, canalizare, staţie de epurare“ , a spus primarul Valentin Bîznă.
Lucrările prevăd lucrări la sistemul de alimentare cu apă cum ar fi: extinderea sursei de apă, extinderea conductei de aducţiune, extinderea staţiei de tratare a apei, extindere rezervoare de înmagazinare şi extindere reţele de distribuţie. Lucrările la alimentarea cu apă au o valoare de aproape 4,5 milioane de euro. De asemenea, vor fi executate lucrări la sistemul de canalizare, lucrări care constau în extinderea reţelei de canalizare cu o lungime de 12,5 kilometri, extinderea staţiei de pompare, construirea unei staţii de epurare şi reabilitarea staţiei de epurare existentă. Valoarea acestor lucrări este de 4,7 milioane de euro, iar în total, cele două componente valorează aproape 9,2 milioane de euro.
Sediu nou pentru primăria Tulnici
Primarul Valentin Bîznă a anunţat că în perioada următoare Primăria Tulnici se va muta în casă nouă. Acesta a amintit că administraţia judeţeană a dat în administrarea Consiliului Local Tulnici imobilul „Bloc P+2” situat în comuna Tulnici. În acest imobil va funcţiona Primăria Tulnici care în prezent îşi desfăşoară activitatea într-un spaţiu impropriu. Tot în acest imobil va funcţiona şi Centrul de informare turistică din localitatea Tulnici.
„Actualul sediu este mic şi este impropriu desfăşurării activităţii în cadrul Primăriei Tulnici“
, a precizat primarul Valentin Bîznă. Valoarea totală a investiţiei este de peste 1,7 milioane de lei. Finanţarea a fost asigurată integral de Consiliul Judeţean Vrancea. Imobilul este format din parter plus două etaje şi are o suprafaţă de 721 metri pătraţi. Lucrările au constat în finisaje interioare (pardoseli din parchet triplu stratificat în birouri; pardoseli din gresie în holuri, grupuri sanitare, scări; zugrăveli lavabile la pereţi şi tavane; tavane false casetate; placaj faianţă în grupurile sanitare; tâmplărie interioară PVC) si finisaje exterioare (aplicaţii termosistem şi tencuieli decorative,tâmplărie PVC cu geam termopan, învelitoare tip Lindab şi accesorii) și amenajare curte (alei pietonale din dale autoblocante, amenajare spaţiu verde).
Buldoexcavator pentru intervenţii
Primăria Tulnici a achiziţionat un buldoexcavator care va fi folosit în cadrul Serviciului de salubrizare şi deszăpezire al comunei Tulnici. Primarul Valentin Bîznă a susţinut că achiziţia unui astfel de utilaj este prioritară dată fiind reţeaua de drumuri locale care măsoară peste 300 de kilometri.
„Buldoexcavatorul este folosit în special la deszăpeziri, balastări, reparaţii drumuri, refacere şanţuri etc. În acest moment avem în administrare o reţea de drumuri comunale, adiacente şi forestiere de peste 300 kilometri. Comuna Tulnici se întinde pe o suprafață foarte mare şi ne confruntam în mod frecvent cu situaţii deosebite cum ar fi colmatări de şanţuri, căderi mari de apă, reparaţii de drumuri, podeţe, subtraversări. Pe timpul iernii, acest utilaj va fi folosit la deszăpezire“
, a precizat primarul Valentin Bîznă.
Străzi asfaltate şi pod reabilitat
Edilul şef din Tulnici a reamintit că tot cu sprijinul preşedintelui Marian Oprişan a fost reabilitat şi modernizat podul peste râul Coza şi a avut loc asfaltarea a 4 kilometri de drumuri comunale.
„Este vorba de un proiect iniţiat şi susţinut de preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, proiect care constă în lucrări de regularizare a râurilor Putna şi Coza în zona podului, construcţia unui pod peste râul Coza şi asfaltarea a patru kilometri de drumuri comunale. În total, investiţiile amintite au o valoare de peste 56 miliarde de lei şi au fost posibile numai cu sprijinul preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, căruia îi mulţumim încă o dată pentru tot ce a făcut pentru comunitatea noastră“
, a precizat primarul Valentin Bîznă.
Piaţă agroalimentară și remiză de pompieri la Tulnici
Primarul Valentin Bîznă a mai anunţat că are în derulare proiecte de investiţii în valoare de aproape un milion de euro. Este vorba de proiectele privind asfaltarea tuturor drumurilor locale, construirea unei remize de pompieri şi amenajarea unei pieţe agroalimentare.
„Pentru asfaltarea tuturor drumurilor locale am realizat deja proiectul şi urmează ca lucrările efective să înceapă după ce vor fi finalizate lucrările de racordare la sistemul de alimentare cu apă şi canalizare. Pentru această investiţie avem deja în cont peste 1,3 milioane de lei. Reamintesc că cele mai importante drumuri locale au fost deja asfaltate cu sprijinul preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan“ , a precizat primarul Valentin Bîznă.
Edilul şef a susţinut că proiectul privind construcţia unei pieţe agroalimentare va începe în perioada imediat următoare, urmând ca aceasta să fie construită pe un teren situat vizavi de staţia Peco, achiziţionat deja de primărie.
„Pentru construirea acestei pieţe agroalimentare avem o finanţare în valoare de 275 de mii de euro, iar lucrările vor consta în împrejmuirea pieţei, betonarea acesteia, amenajarea de boxe pentru carne, produse lactate şi brânzeturi, legume, fructe, dar şi mărfuri generale. Piaţa va beneficia de curent electric, iluminat public, grupuri sanitare, alimentare cu apă. De asemenea, piaţa va avea şi un sector în care se vor vinde animale vii. Prin această investiţie vom reuşi să decongestionăm traficul în zona centrală a comunei, unde în fiecare duminică se organizează târg, iar comercianţii se amplasează de o parte şi de alta a drumului naţional DN 2D“ , a mai spus Valentin Bîznă.