Lepsa

Mergeţi în munţii Vrancei? Aflaţi ce sfaturi vă dau jandarmii montani

jandarmilepsaJandarmii din satele turistice Soveja şi Lepşa îşi vor intensifica acţiunile pentru ca amatorii de drumeţii să nu se accidenteze pe traseele montane în această vară. In munţii Vrancei sunt 15 trasee turistice marcate.

Turiştii trebuie să se echipeze corespunzător în momentul în care merg la munte. Vara aduce numeroşi turişti în zonele montane ale judeţului iar jandarmii montani din satele turistice Soveja şi Lepşa anunţă că vor intensifica în următoarea perioadă acţiunile pentru prevenirea incidentelor neplăcute. „Pentru prevenirea accidentelor ce pot avea loc pe traseele montane sau a limitării efectelor neplăcute în cazul producerii acestora, jandarmii montani sfătuiesc amatorii de turism montan: să plece pe munte doar cu echipament adecvat (bocanci, lanternă, rucsac, pelerină de ploaie sau costum impermeabil, trusă de prim ajutor, etc.), să aleagă traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup, să folosească numai traseele marcate şi să se informeze temeinic asupra traseului ales (gradului de dificultate, starea vremii etc.), să nu consume băuturi alcoolice înainte sau în timpul practicării sporturilor montane sau a drumeţiilor, să informeze cabanierul asupra traseului ales, să nu deterioreze amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele, în cazul apariţiei unor dificultăţi pe teren sau a înrăutăţirii vremii, să se retragă la cea mai apropiată cabană, să apeleze cu încredere la patrulele de jandarmi montani”, a transmis plutonier adjutant Adrian Costescu, purtătorul de cuvant al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Vrancea. În munţii Vrancei sunt 15 trasee turistice marcate ca atare de asociaţiile de profil, iar parcurgerea acestora durează de la 3 ore şi jumătate, pană la 18-20 de ore, în funcţie de distanţă.

Şase adulţi şi trei copii, salvaţi de jandarmii montani 

În primele cinci luni ale acestui an, jandarmii montani au executat 354 misiuni de menţinere a ordinii publice în staţiunile Soveja şi Lepşa, dar şi pe traseele turistice aparţinând acestor localităţi. Totodată, aceştia au aplicat un număr de 11 sancţiuni contravenţionale în valoare de 3.800 lei şi 21 de avertismente scrise celor care au creat probleme în zonă. De asemenea au participat la salvarea persoanelor rătăcite în Parcul Natural Putna, zona Cheile Tişiţei – Lepşa. Anul trecut, şase adulţi şi trei copii au fost salvaţi de jandarmii montani. Cei opt jandarmi montani care vor acţiona zilnic în sprijinul turiştilor pot fi solicitaţi la telefon 0237.242.568 sau prin apelul unic de urgenţă „112”.