Lepsa

Sfaturi pentru turiştii care merg în staţiunile montane

6jandarmi montani       Numărul turiştilor care vor ajunge în perioada următoare în staţiunile montane Lepşa şi Soveja va creşte. Cei opt jandarmi montani vor acţiona zilnic în sprijinul turiştilor în zona celor două staţiuni şi sunt pregătiţi să intervină în situaţii de urgenţă sau atunci când se impune. Oamenii le pot cere sprijin la numărul de telefon 0237.242.568 sau prin apelul unic de urgenţă 112. În primele cinci luni ale acestui an, jandarmii montani au executat 354 de misiuni de menţinere a ordinii publice în staţiunile Soveja şi Lepşa, dar şi pe traseele tu-ristice aparţinând acestor staţiuni. Totodată, ei au aplicat 11 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 3.800 lei şi 21 de avertismente scrise. De asemenea au participat la salvarea persoanelor rătăcite în Parcul Natural Lepşa, zona Cheile Tişiţei – Lepşa. Este vorba despre 6 adulţi şi 3 copii care s-au rătăcit, în anul 2012.
 Postul de Jandarmi Montan Soveja are ca zonă de responsabilitate staţiunile Soveja şi Lepşa precum şi traseele turistice din zona acestora. Jandarmii execută, în cooperare cu formaţiunile Salvamont  acţiuni de căutare, descoperire şi salvare – evacuare a persoanelor aflate în dificultate pe traseele turistice montane. De asemenea, ei pot acorda şi primul ajutor medical persoanelor care au suferit accidente.
 Pentru prevenirea accidentelor ce pot avea loc pe traseele montane sau a limitării efectelor neplăcute în cazul producerii acestora, jandarmii montani sfătuiesc amatorii de turism montan: să plece pe munte doar cu echipament adecvat, să aleagă traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup, să folosească numai traseele marcate şi să se informeze temeinic asupra traseului ales, să nu consume băuturi alcoolice înainte sau în timpul practicării sporturilor montane sau a drumeţiilor, să informeze cabanierul asupra traseului ales şi să nu deterioreze amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele.