Lepsa

Pensiunile din Vrancea vă întâmpină cu bucate tradiţionale

Vă oferim câteva idei pe ultima sută de metri, pentru a vă petrece Paştele în mod tradiţional

Doar câteva zile ne mai despart de sfintele sărbători de Paşti. Dacă nu v-aţi planificat încă mini-vacanţa din această perioadă, vă oferim cîteva idei pe ultima sută de metri, pentru a vă petrece Paştele în mod tradiţional, în mijlocul naturii. Pensiunile din Ţara Vrancei vă aşteaptă cu porţile deschise, pregătindu-se cu tot ce are Vrancea mai frumos: tradiţii şi obiceiuri, locuri pitoreşti, ospitalitate şi o masă îmbelşugată, cu bucate tradiţionale de sărbătoare, cozonac de casă şi friptură de miel. În atmosfera satului românesc toţi gospodarii şi-au pregătit casa, grădinile şi sufletul pentru marea sărbătoare.
Mulţi proprietari de pensiuni sau de gospodării din zonele turistice ale judeţului, Lepşa, Soveja sau din Vrancea arhaică (zona de munte, ce cuprinde localităţile Năruja, Paltin, Nereju, Nistoreşti), au ales în acest an varianta de a-i primi direct pe musafiri, fără a mai trece prin agenţiile de turism. Astfel, dacă vreţi să vă petreceţi mini-vacanţa de Paşti în aceste zone, aveţi şansa de a găsi un loc de cazare chiar dacă porniţi la drum în ajun de sărbătoare.
La o pensiune de două sau trei margarete din Lepşa cazarea costă între 250 lei şi 350 lei de persoană pentru trei zile de cazare cu mic dejun, la care se adaugă şi prânzul de Paşti. Într-o gospodărie ţărănească vă puteţi caza pentru 200 lei de persoană, cu micul dejun inclus.
La Soveja, întrucât pensiunile lipsesc, cazări se fac în gospodării ţărăneşti. Pentru 2-3 nopţi de cazare, fără masă, veţi plăti între 250 – 300 lei de persoană.
În zona de munte a judeţului puteţi opta, printre altele, să vă petreceţi sfintele sărbători de Paşti la Pensiunea „Antistress“ de la Prahuda, comuna Paltin. Meniul tradiţional de Paşti cuprinde drob de miel, friptură de miel la tavă cu salată verde, cozonac de casă şi nelipsitele ouă roşii. De asemenea, turiştii pot participa în noaptea de Înviere la slujba religioasă de la biserica din sat, alături de localnici. „Vom primi musafirii cu ţuică vrâncenească şi miere de albine. Aceştia pot participa la slujba de Înviere la biserica din Prahuda sau la Schitul „Valea Neagră“ din Herăstrău, construit între anii 1755-1757, care este un frumos monument istoric. La întoarcerea de la biserică, turiştii vor fi primiţi cu ouă roşii şi pască. Cât timp vor sta la noi, clienţii vor pregăti împreună cu noi masa de Paşti. În ultima seară vom face un foc de tabără. Dorim ca musafirii să plece de la noi eliberaţi de orice stres“, ne-a spus Ion Roman, proprietarul pensiunii de la Prahuda. Pentru două nopţi de cazare, 14 şi 15 aprilie, preţul este de 200 lei pentru o cameră cu două locuri. Sunt disponibile cinci camere, pentru 10 persoane în total.
O altă variantă de petrecere a vacanţei de Paşti în spiritul sărbătorii religioase este vizitarea uneia dintre frumoasele mănăstiri din judeţ, care oferă şi cazare în chilii pentru musafiri, precum Dălhăuţi, Buluc sau Muşinoaiele. Alte locuri pitoreşti din Vrancea, care merită vizitate în această perioadă, sunt  Vintileasca sau Vizantea Livezi, deşi accesul în zonă se face mai greu din cauza drumurilor proaste. Turiştii care vin în Ţara Vrancei pot vizita şi cramele cu vinuri din podgoriile Odobeşti, Panciu şi Coteşti, mausoleele eroilor de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Soveja, precum şi rezervaţiile naturale „Focul Viu“ de la Andreiaşu, Cascada Putnei şi Cheile Tişiţei sau staţia seismică de la Vrâncioaia.
De Paşti vă invităm să vă întoarceţi ochii şi spre frumuseţile din Vrancea, pe nedrept abandonate de noi, vrâncenii, în favoarea zonelor aglomerate de turişti de pe Valea Prahovei sau din Bucovina.