Serviciul Public de Salvamont Vrancea vrea ca in sa reabiliteze traseele montane si sa infiinteze doua baze de salvamont la Nistoresti si Paulesti u revigorarea eco turismului este un alt tel al directorului Salvamont, Adrian Vrabie u Salvamontul vrincean functioneaza pe baza de voluntariat, cu 6 oameni, in timp ce la Brasov sint 80 de angajati u in primele luni de existenta, Serviciul s-a dotat cu o masina Lada Niva si echipamente de salvare, iar personalul urmeaza sa fie instruit la Brasov u serviciul are ca scop prevenirea accidentelor montane si organizarea activitatii de salvare in munti
Serviciul Judetean Salvamont Vrancea, infiintat in martie 2010, printr-o hotarire de Consiliu Judetean, nu a intrat „la zapada” deocamdata insa are planuri mari pentru 2011. In cea mai recenta sedinta de Consiliul Judetean, din 12 aprilie, s-a aprobat depunerea si implementarea unui proiect privind construirea de baze Salvamont la Nistoresti (pentru zona cuprinsa intre Naruja, Nistoresti si Nereju) si Paulesti (cu acces imediat in parcul National Putna, statiunea Lepsa si zonele invecinate) si refacerea traseelor turistice. Cei sase voluntari care formeaza in prezent o echipa, numarul minim de altfel de persoane care trebuie sa alcatuiasca o grupa de Salvamont, plus directorul, trebuie sa urmeze o serie de cursuri de calificare, care au loc la Brasov. „Nu putem interveni cu oameni care nu sint calificati, e ca si cum as face o operatie fara sa fiu doctor. Mergem pe trasee, dar nu pot sa-i trimit in misiuni de salvare pentru ca nu sintem autorizati. Nu am putut sa intram in piine deocamdata pentru ca trebuie sa facem scolarizarile necesare pentru a fi in litera legii. Anul acesta vom face un curs de alpinism cu unii dintre cei 7, iar curs de schi vor face toti. Acestea vor avea loc la Brasov, la Asociatia Ghizilor Montani. Vom face scolile Salvamont la Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania (ANSMR), singura organizatie care potrivit legii poate sa dea aceste certificate de salvator montan. Dupa desfasurarea cursurilor vom putea desfasura activitati de salvare”, ne-a spus Adrian Vrabie, directorul Salvamont Vrancea. Pina atunci, Salvamontul are in plan pentru 2011 refacerea tuturor traseelor montane din Vrancea, care mai apoi vor fi omologate. Este vorba despre 15 trasee care au fost in Vrancea in urma cu 30 de ani. Din cauza lipsei fondurilor, salvamontistii isi propun pentru acest an refacerea a sapte dintre aceste trasee.
Pirtia de schi de la Soveja, un „El Dorado” al Vrancei
Unul dintre scopurile declarate ale Salvamontului este si acela de a atrage turisti pe partea de turism ecologic. Directorul Salvamont a amintit si despre proiectul pirtiei de schi de la Soveja, in valoare de 25 milioane de euro, „incremenit” la Ministerul Dezvoltarii. „Neavind o pirtie de schi, singurul turism care se poate dezvolta pe zona montana este cel ecologic, si anume prin trasee montane. A existat initiativa unei pirtii de schi la Soveja, dar acel proiect s-a impotmolit la Ministerul Dezvoltarii. Speranta este sa se aprobe si sa fie banii necesari. A fost un proiect de 25 de milioane de euro pe zona Lepsa-Gresu, nu s-a concretizat, dar speram ca pe viitor sa fie, ar fi fost un lucru foarte bun pentru Vrancea. Mai ales ca se afla pe noul tronson de drum de la Lepsa spre Brasov si atunci se deschidea si poarta spre Ardeal. Majoritatea serviciilor Salvamont din tara au in administrare o pirtie de schi”, ne-a declarat Vrabie. Printre atributiile Salvamontului se numara: patrularea preventiva pe traseele montane, cautarea si salvarea persoanelor disparute si accidentate, acordarea primului ajutor pentru turisti, in contextul dezvoltarii in ultimii ani a satelor Lepsa si Gresu, ca destinatie turistica. Aria de activitate este in principal toata zona montana a Vrancei. Din cauza starii precare a marcajelor, accidentele nu au intirziat sa apara. In decursul anului 2009, personalul Administratiei Parcului Natural Putna Vrancea a participat la salvarea a patru persoane in zona Cheile Tisitei si s-a inregistrat si un accident mortal in zona Piatra Ciutei.
Voluntarii montani asteapta angajarile
Din acest an exista un numar de dispecerat alocat de la ANSMR Bucuresti pentru Salvamont, insa pina la punerea in functiune a Serviciului trebuie sunat la numarul unic de urgenta 112. Salvamontul are rolul de a asigura si a transporta victima pina la locul unde este un serviciu abilitat sa intervina, SMURD-ul sau Ambulanta. Cu aceste institutii se vor semna protocoale in acest an. „In alte judete, la calamitati naturale, experienta si eficacitatea serviciului Salvamont este foarte utila, in special la cutremure, pentru ca sint alpinisti foarte buni si nici ISU, nici Jandarmeria si nici alte structuri nu detin asemenea personal pregatit si nici echipamentul necesar”, a spus seful Salvamont. Acesta s-a plins ca deocamdata Serviciul nu poate face angajari, din cauza ca posturile din sistemul public bugetar sint blocate. „E foarte important sa facem angajari din doua motive: prezenta la serviciu inseamna program normal si responsabilitate. Voluntarul depinde foarte mult si de locul actual de munca pe care il are. Nu poate sa renunte acolo si sa vina aici voluntar. Dar acesti voluntari sint un cistig, oricum ar fi. Sint tineri toti. Activitatea unui salvator montan este dificila, nu poate sa o faca cineva care nu are o pregatire fizica si care nu este in putere, trebuie sa fie pina in 35 de ani”, a spus Vrabie. Daca in Vrancea sint deocamdata doar sase salvatori montani, in Harghita numarul lor este de 40, iar la Brasov 80 de persoane stau pe munte pentru a-i salva pe cei care se aventureaza pe trasee nepermise.
Targi si autoturism de teren pentru Salvamont
Conform bugetului Consiliului Judetean (CJ) pe anul 2010, Serviciul Salvamont a beneficiat de: salarii de baza – 9.000 lei, pregatire profesionala – 5.000 lei, autoturism Lada Niva 4X4 – 45.000 lei, calculator – 4.000 lei, butelie oxigen de 2 litri, patru targi de interventie – 16.000 lei, set de atele, 7 statii de emisie receptie, un troliu auto. „Ne-am dotat cu strictul necesar, adica echipamente pentru voluntari, echipament de salvare, cu targi, cu un mijloc de transport pentru a ajunge in zona. Nu pot trimite un voluntar pe o vreme ploioasa, la 2-3 grade, intr-un echipament neadecvat, asta inseamna inca un om de salvat, nu putem sa riscam cu astfel de lucruri”, a comentat seful Salvamont. Sediul montan este in vila Rucar de la Soveja, ce apartine CJ. „Speranta este ca judetul Vrancea, o data cu refacerea traseelor si probabil si cu o pirtie functionala in zona montana Lepsa sau Soveja, sa poata sa aiba un aflux de turisti, atit pe ecoturism, agroturism cit si pe partea de turism de schi. Ar dezvolta foarte mult zona, ar prospera financiar. Si cu atit mai mult de cistigat va avea si Serviciul Public de Salvamont, pentru a-si putea dezvolta activitatea. In alte judete serviciul Salvamont se bazeaza foarte mult pe afluxul de clienti pentru ca banii de acolo vin, pentru ca in unele judete exista si taxa Salvamont”, mai spune Adrian Vrabie.
„Nu vad o legatura in faptul ca a fost fratele meu angajat la CJ”
Directorul Salvamont este fratele lui Catalin Vrabie, fost director de Relatii Interne si Internationale in cadrul CJ Vrancea si secretar de stat la MAI in timpul guvernarii PSD-PDL, un om de incredere al lui Marian Oprisan, in prezent notar public. Numirea lui Adrian Vrabie a avut loc in iunie 2010. „Nu cred ca este un aport, eu foarte mult umblu in zona montana, nu fac asta de cind sint la Salvamont, fac de 10 ani de zile, asta este un criteriu foarte important in alegerea mea, al doilea a fost ca am facut 20 de ani sport de performanta, ceea ce este foarte necesar pentru cei care fac o astfel de activitate, pentru ca este foarte grea. Nu vad o legatura foarte mare in faptul ca a fost fratele meu angajat la CJ. In primul rind nu mai era angajat la CJ in momentul in care am fost eu numit. Speculatii se vor face tot timpul, important e sa imi vad de treaba si lumea sa vada ce am facut peste un an, doi de zile, cind va fi pus la punct acest serviciu Salvamont. Atunci se va vedea cita competenta am avut sau nu am avut”, a spus Vrabie in legatura cu numirea sa. Acesta a adaugat ca a practicat fotbalul timp de aproape 18 ani, la Unirea Focsani, la Scoala de Fotbal Dobrin din Pitesti, la Dinamo, Rapid si apoi la Unirea Focsani, dupa care s-a retras. Vrabie a participat in noiembrie 2010 la Reuniunea Nationala a Salvamont, care a avut loc la Brasov, unde s-a discutat si despre incadrarea salvatorilor montani la grupa speciala de munca, ca si cei de la ISU, Politie, dar si despre o lege a Salvamontului.