Lepsa

Trei copii din Galaţi s-au rătăcit în rezervaţia Cheile Tişiţei

Cei trei băieţi s-au adăpostit în pădure, în punctul cabana lui Pandar, fiind găsiţi de un echipaj de jandarmi u cu toate că avem un Serviciu „Salvamont“ în Vrancea acesta nu este capabil de intervenţii pe munte

Trei copii s-au rătăcit la sfarşitul săptămanii în munţii Vrancei. Trei băieţi de 14 ani, respectiv 13 ani s-au rătăcit duminică noapte în zona Cheile Tişiţei, unde au mers să se plimbe. Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vrancea a fost anunţat de Vivica I. despre faptul că nepotul dânsei şi alţi doi minori au plecat în drumeţie în Parcul Natural Putna, în zona Cheile Tişiţei, şi nu s-au întors. Aceasta a încercat să îl sune pe băiat, dar pentru că nu avea semnal la telefon a început să se îngrijoreze, mai ales că se înnoptase bine. „În căutarea copiilor a plecat o echipă formată din 6 jandarmi din cadrul Postului de Jandarmi O.P. Montan Soveja, care au efectuat căutări pe o rază de aproximativ 5 km până la orele 01.05, când persoanele rătăcite au fost găsite în pădure, în punctul cabana lui Pândar, unde se adăpostiseră şi erau în stare bună de sănătate”, au transmis jandarmii. Copiii, care sunt din Galaţi, au ajuns la pensiunea din Lepşa unde erau cazaţi în jurul orelor 02.30. Aceasta este cea de-a doua misiune a jandarmilor de căutare a turiştilor rătăciţi în ultimele săptămani. Judeţul nostru are din martie 2010 şi un Serviciu Salvamont, cu sediul la Soveja, la Vila Rucăr, însă acesta nu este capabil să facă faţă deocamdată unor asemenea misiuni de salvare. Mai mult, numărul te telefon al serviciului, afişat pe site-ul Consiliului Judeţean, nu mai este alocat.

Pe munte nu este ca în parc

Pentru prevenirea accidentelor ce pot avea loc pe traseele montane sau a limitării efectelor neplăcute în cazul producerii acestora, jandarmii montani de la Soveja sfătuiesc amatorii de drumeţii să plece pe munte doar cu echipament adecvat, bocanci, lanternă, rucsac, pelerină de ploaie sau costum impermeabil, eventual o mică trusă de prim ajutor. De asemenea, trebuie să aleagă traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup, să folosească numai traseele marcate şi să se informeze temeinic asupra traseului ales, să nu consume alcool înainte sau în timpul drumeţiilor, să nu deterioreze amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele, iar în cazul apariţiei dificultăţilor pe teren sau a înrăutăţirii vremii să se retragă la cea mai apropiată cabană. În munţii Vrancei sunt mai multe trasee turistice marcate, însă cel de pe Cheile Tişiţei este cel mai popular printre turiştii care vin la Lepşa. De la intrarea în rezervaţie pană la tunel drumul este marcat şi durează în jur de două ore şi jumătate.