Lepsa

Turismul rural se declară aproape inexistent în Vrancea

“Nu se mai caută turismul rural, toată lumea vrea piscină, cu masaj şi tot confortul”, ne-a declarat proprietarul unei pensiuni din Soveja.Cei de la ANTREC spun că, pe fondul crizei, merge mai bine turismul cu cortul

Pensiunile din Vrancea rurală duc lipsă de turişti. O spun proprietarii pensiunilor din zona Lepşa-Greşu care, de multe ori, zambesc atunci cand sunt întrebaţi de numărul turiştilor care le-au trecut pragul în această vară. “Foarte slab a mers în această vară. Numărul turiştilor este foarte mic, mai vin doar la sfarşit de săptămană, dar puţini”, ne-a declarat Gabriel Burghelea, proprietarul Pensiunii TNB de la Lepşa, pensiune ce a caştigat Margareta de Aur în 2010. Pensiunea dispune de 10 camere duble, restaurant 60 locuri, sală de conferinţă, terasă acoperită, parcare supravegheată. Din cauza lipsei turiştilor, alţi proprietari de pensiuni au preferat să renunţe la acest tip de servicii. “Noi am renunţat la a mai fi pensiune în urmă cu doi ani. Acum suntem doar proprietate privată”, ne-a declarat proprietara fostei Pensiuni Santa Lucia din Greşu. În comuna Tulnici s-au închis mai multe pensiuni în ultimii ani, iar multe vile au fost scoase la vanzare de bănci. Chiar dacă în ultimii ani s-au construit la Soveja tot mai multe vile, se pare că şi aici turismul rural e în scădere. “A mers foparte prost în ultimii doi. Tinerii vor distracţii, discotecă, bătranii caută staţiuni pentru tratament iar persoanele de varstă mijlocie sunt foarte pretenţioase. Nu se mai caută turismul rural, toată lumea vrea piscină, cu masaj şi tot confortul”, ne-a declarat Vasile Graur, proprietarul Pensiunii “Graur” din Soveja.

Vasile Boştioc: Turiştii preferă corturile”

Reţeaua ANTREC Vrancea numără 85 de pensiuni în prezent, potrivit preşedintelui acestei organizaţii, Vasile Boştiog, iar la nivel de regiune – 250 de pensiuni. Însă acestea simt o lipsă acută de turişti de la an la an, cel puţin din ce declară oficial proprietarii. “Foarte prost a mers anul acesta pentru că nu sunt bani. Am văzut că au început romanii să iasă cu corturile la munte, stau pe marginea drumului. Mai sunt ici-colo caţiva turişti, doar la Soveja am găsit săptămana aceasta o pensiune cu turişti. Anul trecut a mai mers, dar anul acesta deloc.Pensiunile sunt ca şi închise”, ne-a declarat Vasile Boştiog. În realitate, mulţi proprietari de case de la munte preferă să închirieze camere “la negru”, dacă le pică ceva clienţi, pentru a nu mai plăti taxe şi impozite la stat. În Vrancea, camerele la pensiuni costă între 50 şi 150 de lei, în funcţie de confort.