Lepsa

Turiști vasluieni rătăciți pe Cheile Tișiței

Șase turiști, din județul Vaslui, s-au rătăcit duminică seară, în zona Cheile Tișiței din stațiunea Lepșa. La ora 19.19, jandarmii au fost anunțați, prin intermediul numărului unic de urgență 112, despre faptul că șase adulți s-au rătăcit în zona Cheile Tişiţei. În căutarea lor a plecat o echipă formată din 4 jandarmi din cadrul Postului de Jandarmi Montan Soveja, însoţiţi de un lucrător al Parcului Natural Lepşa. Aceștia au efectuat căutări pe o rază de aproximativ 6 – 7 km, până la orele 00.45, când persoanele rătăcite au fost găsite în pădure, în stare bună de sănătate. Acestea au vârste cuprinse între 23 şi 30 ani și sunt domiciliate în municipiul Bîrlad, județul Vaslui. Turiștii au fost însoţiţi până în Tulnici, la pensiunea la care aveau asigurată cazarea.
Postul de Jandarmi Montan Soveja, structură ce are ca principală misiune supravegherea zonelor turistice montane, are ca zonă de responsabilitate: staţiunea Soveja şi traseele turistice: Staţiunea Soveja – Cabana Dragomira – Puturoasa – Şezătoarea Lupilor – Cabana Zboina Neagră – Sonda – Fântâna lui Ferdinand (traseul nr. 1) şi Staţiunea Soveja – Poiana Punga – Piepturi – Lacul Verde – Lacul Ştegăroaiei – Staţia Meteo – Cabana Zboina Neagră – Funicular – Fântâna lui Ferdinand (traseul nr. 2 ).
Pentru prevenirea accidentelor ce pot avea loc pe traseele montane, jandarmii montani sfătuiesc amatorii de turism să plece pe munte doar cu echipament adecvat, respectiv bocanci, lanternă, rucsac, pelerină de ploaie sau costum impermeabil, parazăpezi și trusă de prim ajutor. De asemenea, ei trebuie să aleagă traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup; să folosească numai traseele marcate şi să se informeze temeinic asupra traseului ales; să apeleze cu încredere la patrulele de jandarmi montani; să nu consume băuturi alcoolice înainte sau în timpul practicării sporturilor montane sau a drumeţiilor și să informeze cabanierul asupra traseului ales. 
Totodată, turiștii nu trebuie să deterioreze amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele, iar în cazul apariţiei unor dificultăți pe teren sau a înrăutăţirii vremii, să se retragă la cea mai apropiată cabană. În caz de accident, trebuie să anunţe jandarmii montani, la telefon:0237.242.568 sau prin apelul unic de urgenţă 112.