Un Muzeu al Naturii în localitatea Lepşa a fost ultima dorinţă a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Mircea Diaconu. Încă din perioada în care a fost şef al pădurilor Vrancei, nea Mircea, cum îi spuneau prietenii, a încercat să realizeze un muzeu unic în România. Muzeul Naturii trebuia să le aducă aminte românilor de frumuseţile acestei ţări, dar şi să le atragă atenţia asupra practicilor barbare care au distrus munţii Vrancei în perioada interbelică. Fostul director al Direcţiei Silvice Vrancea, Gică Duţă, a arătat că Muzeul Naturii, aşa cum a fost gândit împreună cu Mircea Diaconu, avea secţiuni dedicate apei, pădurilor, aerului.
Spaţiul ar fi trebuit asigurat la Cheile Tişiţei sau la Păstrăvăria din Lepşa. „Trebuiau expuse floră, faună din România. Vrancea este un judeţ aparte pentru că aici au fost folosite toate formele de exploatare a lemnului din România. Noi avem circa 1.200 kilometri de cale ferată la o înălţime de peste 1.200 de metri“, a afirmat Gică Duţă.
O secţiune specială urma să fie dedicată trofeelor de vânătoare recoltate din Munţii Vrancei de-a lungul anilor care au fost medaliate cu aur. Actualmente, aceste trofee sunt expuse la Posada, în singurul Muzeu cinegetic din România. „În acest muzeu dedicat naturii ar fi trebuit aduse şi trofeele de vânat medaliate cu aur care au fost recoltate din Munţii Vrancei. Acestea sunt expuse acum în Muzeul de la Posada, organizat în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor, iar realizarea unui muzeu al naturii în Vrancea ar fi fost o ocazie pentru a le repatria“, a afirmat Gică Duţă.