Lepsa

Unde mergem astăzi?

  • Azi, până la miezul nopţii, la Lepşa este celebrată Ziua Universală a Iei. Toţi sunteţi aşteptaţi pentru a sărbători acestă zi a unei piese emblematice pentru portul popular.
  • Şi Focşaniul se pregăteşte pentru Ziua Iei. La iniţiativa comunităţii online La Blouse Roumaine, azi, începând cu ora 18:00, are loc evenimentul intitulat „Sânzienele au ie”, lângă Obeliscul Unirii din Piaţa Unirii din Focşani. Focşănenii sunt invitaţi să vină îmbrăcaţi în ie, să se plimbe şi să facă fotografii, care să le rămână amintire. Pe vremuri, această sărbătoare era la fel de importantă ca şi Crăciunul, Paştile, etc. Lumea era mult mai ancorată în tradiţie. Pentru că ar fi frumos să scoatem la lumină toate sărbătorile tradiţionale, anul acesta se va ieşi îmbrăcat în ie, pentru a sărbători Sânzienele.
  • Tot astăzi, de la ora 19.00,  bicicliştii se adună la „Masa Critică”, cerând dreptul de a fi respectaţi în trafic. Toţi cicliştii din Focşani sunt invitaţi vineri, 24 iunie, chiar de Ziua Internaţională a Iei, la o nouă ediţie de pedalat în cadrul acţiunii intitulate sugestiv „Masa Critică”. Adunarea se face în Piaţa Unirii, la ora 19,00, ca de obicei. Pentru a sarbători şi „Ziua Internaţională a Iei”, participanţii la eveniment sunt rugaţi să se îmbrace tradiţional. Iată traseul de anul acesta: Piaţa Unirii, bulevardul Unirii, bulevardul Independenţei, strada Mărăşeşti, strada Cuza Vodă, strada Bucegi, bulevardul Brăilei, strada 1 Decembrie 1918, după care bicicliştii se vor întoarce în Piaţa Unirii pe Bulevardul Unirii. Jandarmeria şi Poliţia Rutieră vor supravechea evenimentul sportiv.