Lepsa

Video!!! Urşii au dat năvală peste oamenii din Tulnici

Mai multe atacuri ale urşilor au avut loc în ultimele zile,iar oamenii sînt înspăimîntaţi, pentru că sălbăticiunile au intrat pînă în centrul comunei u localnicii spun că de vină este înmulţirea necontrolată a acestora, deoarece în Parcul Natural Putna vînătoarea este interzisă

Creşterea populaţiei de urşi şi împuţinarea surselor de hrană au făcut ca în Tulnici să se întîmple ceva de necrezut pentru localnici: urşii să intre pînă în centrul comunei şi să omoare animalele din gospodării. În ultimele zile, animalele sălbatice au omorît mai multe capre şi oi, chiar în grajduri. Localnicii sînt înspăimîntaţi nu atît din cauza pagubelor, ci pentru că urşii i-ar putea ataca şi pe ei. Şi copiii se tem să vină seara de la şcoală, pentru că învaţă în schimburi. “La ora 19.00 este întuneric beznă şi copiilor le este frică să nu apară urşii. Urşii vin mereu pe aici, m-am întîlnit şi eu cu unul”, ne-a spus localnica Ioana Dudu. În noaptea de sîmbătă spre duminică, un urs i-a omorît două capre Vasilicăi Coman din Tulnici. Animalul a intrat prin grădina unei vecin, a rupt scîndurile de la grajd şi a mîncat două capre. “A trecut de porci şi a venit direct la capre. Pe una a mîncat-o chiar aici, iar pe una a luat-o şi a dus-o în rîpă”, a povestit Vasilica Coman. Ursul a fost alungat de săteni, însă acesta nu a dat semne că s-ar speria, fapt care dă de bănuit că poate fi adus din alte zone, unde s-a obişnuit cu oamenii.

“Dormim noaptea cu rîndul să nu ne ia porcul”
Şi în satul Coza, un urs a omorît două oi în urmă cu două nopţi. “Ursul a spart geamul şi a intrat pe el. Oile s-au speriat, au fugit, însă pe două le-a prins”, ne-a spus Sandu Ursu, vecin cu păgubitul Toader Ursu. Pentru a avea o dovadă, acesta a păstrat în pod rămăşiţele unei oi sfîrtecate. Satul este chiar lîngă munte, iar urşilor le este uşor să ajungă in gospodarii. “Dormim noaptea cu rîndul să nu ne ia porcul. Sper să nu se întîmple nimic pînă cînd îl tăiem. Pînă acum nu ne-au atacat, însă de cînd avem tomberoane pentru gunoi, avem probleme”, s-a plîns Profira Groceanu, vecină cu proprietarul oilor. Urşii au ajuns şi la staţia de monitorizare meteorologică din Tulnici. „Ne este foarte frică. Nu se poate circula noaptea sau în ziua mare. La 7 dimineaţa am văzut ursul cum a intrat la vecinul să mănînce mere”, ne-a povestit Elena Stanciu, care lucrează la staţia meteo.

Oficial sînt 50 de urşi, neoficial 100 iar ghinda e puţină

Viceprimarul Ion Buture spune că urşii s-au înmulţit foarte mult în ultimii ani, deoarece nu s-a mai permis vînătoarea lor în Parcul Natural Putna. “Efectivul de urşi, după părerea mea, este de trei ori mai mare decît le permite suprafaţa de teren. Trebuie luate măsuri radicale, pentru că nu se pune în pericol doar viaţa animalelor, ci şi a oamenilor”, susţine viceprimarul. În opinia acestuia, peste 100 de urşi trăiesc în raza comunei. Oficial, numărul este la jumătate. “În Fondul de vînătoare 20 Lepşa sînt 10.000 de hectare de teren. Conform numărătorii de anul trecut, sînt 25 de urşi, în condiţiile în care ar trebui să fie unul la 1.000 de hectare. De asemenea, în Fondul de vînătoare 21 Macradău sînt 26 de urşi”, a explicat inginerul Ghiţă Creţu, de la Ocolul Silvic Obştea Tulnici. Potrivit acestuia, “gorunul nu a avut suficientă fructificaţie pentru a le asigura urşilor necesarul de hrană, ceea ce a dus la aceste atacuri”. Autorităţile locale au convocat ieri o comisie pentru a stabili pagubele făcute de urşi şi a-i despăgubi pe oameni. Numai că la faţa locului nu au venit şi reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vînătoare, în condiţiile în care aceste dosare trebuie întocmite imediat. Localnicii speră că, deşi este arie protejată, autorităţile silvice şi de mediu vor permite în cele din urmă vînarea urşilor în parcul natural, pentru a le reduce numărul.