Lepsa

Vacanţă pe bani puţini

A început sezonul vacanţelor, fiecare vrâncean făcându-şi planuri pentru a-şi petrece concediul cât mai plăcut. Ofertele sunt diverse şi atrăgătoare, dar sunt condiţionate de problemele economice. Elevii, care tocmai au încheiat anul şcolar,

au de ales între o vacanţă petrecută la bunici sau în taberele naţionale, ori cele din afara graniţelor ţării. Totul pe seama portofelului părinţilor.
În judeţul nostru, cel mai popular centru de agrement este cel de la Gălăciuc. Acesta dispune de un complex alimentar renovat în anul 2008, terenuri de volei, handbal, club unde se pot desfăşura activităţi cultural-educative, scenă în aer liber pentru spectacole şi mai multe locuri de joacă pentru copii. Preţul unei serii de tabără este de 342 de lei, iar la un grup de zece elevi plătitori se oferă gratuitate copilului cadrului didactic însoţitor. „La Gălăciuc se va deschide sezonul de tabere de vară pentru anul 2010. Tabăra are o capacitate de 200 de locuri, iar pe parcursul verii sunt aşteptate mai multe serii. Începând cu 30 iunie vom avea grupuri organizate care variază între 100 şi 200 de persoane“, susţin reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Tineret. Alte posibilităţi de agrement din judeţ sunt reprezentate de Rezervaţia Naturală Cheile Tişiţei, Cascada Putnei, Păstrăvăria Lepşa, Casa Memorială Moş Ion Roată, monumentele istorice de la Soveja, Mărăşti şi Mărăşeşti sau chiar Staţia Seismică Vrâncioaia.
Cei care doresc să-şi petreacă vacanţa pe alte meleaguri pot solicita spriji-nul agenţiilor de turism. În această perioadă, ofertele pentru sejururi în alte ţări sunt solicitate în special de tineri. „Avem oferte speciale care se adresează tuturor categoriilor de vârstă, dar majoritatea, în proporţie de 80%, este destinată tine-rilor“, afirmă Dragoş Horhocea, managerul unei agenţii de turism din Focşani. Una dintre ofertele actuale este de genul „plăteşte o persoană, merg două“. Astfel, tariful pentru două persoane în insula Tassos, Grecia, timp de 7 nopţi la o vilă de 3 stele, este de 100 de euro. Tinerii cu dare de mână pot opta pentru insula Santorini. Pentru un sejur de 7 nopţi, care include biletele de avion pentru două persoane şi micul dejun, cele două persoane trebuie să plătească 399 de euro.
Pentru unii, vacanţa nu vine cu trenul din Franţa, ci cu… microbuzul spre Bulgaria. „O să plec în tabără în Bulgaria, cu o profesoară şi cu câţiva colegi şi o să stăm o săptămână“, spune Mihai Balica.
Sunt şi tineri care preferă litoralul românesc în detrimentul celui de la vecini.
„Noi rămânem în ţară, ne simţim mai bine aici, mai în siguranţă. Probabil o să plecăm la Costineşti“, a declarat Eliza Pamfile.
Indiferent de locul în care vor pleca, pentru unii, cel puţin, va urma o perioadă de relaxare, atât de necesară în zilele noastre.