Lepsa

GALERIE FOTO: Drumul DN 2D Focşani-Ojdula-Braşov va fi gata până la finele anului

Preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), Marian Oprişan, preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea a mers ieri pe DN 2D, sectorul Tulnici-Lepşa-Limită judeţ Covasna, pentru a vedea care este stadiul lucrărilor de reabilitare şi modernizare a acestui drum. Peste 120 de camioane aduc zilnic până la patru mii tone de asfalt pentru lucrări. După ce a văzut fronturile de lucru şi a stat de vorbă cu inginerii şi muncitorii, Marian Oprişan s-a declarat mulţumit de stadiul lucrărilor, dar mai ales de calitatea acestora. „Este cea mai complexă lucrare în aceste moment în materie de drumuri rutiere din România“, a precizat Marian Oprişan. Lucrările de reabilitare şi modernizare a DN 2D, Focşani – Vidra – Ojdula – Tîrgu Secuiesc-Braşov au fost reluate în urma demersurilor făcute de preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, la prim ministrul Victor Ponta. Compania UMB Spedition a deschis mai multe fronturi de lucru pe sectorul de drum Tulnici-limită judeţ Covasna.


    Preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) şi totodată preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a mers ieri pe DN 2D, sectorul Tulnici-Lepşa-Limită judeţ Covasna pentru a vedea care este stadiul lucrărilor de reabilitare şi modernizare a acestui drum. Marian Oprişan însoţit de inginerul Ştefan Şerbu, director în cadrul companiei UMB Spedition, dar şi şeful de lucrări la acest proiect, au vizitat mai multe fronturi de lucru deschise pe sectorul de drum mai sus amintit. Practic, ieri dimineaţă, se asfalta în două zone, iar mai multe echipe lucrau la îndiguiri, lucrări de recalibrare a albiei râului Putna sau la subtraversările şi canalele de colectare a apelor pluviale. 
    După ce a văzut fronturile de lucru şi a stat de vorbă cu inginerii şi muncitorii, Marian Oprişan s-a declarat mulţumit de stadiul lucrărilor, dar mai ales de calitatea acestora. „Vreau să-mi fac datoria față de cetățenii județului Vrancea pentru că drumul național 2 D este de peste 30 de ani, visul vrâncenilor. Este cea mai complexă lucrare în acest moment în materie de drumuri rutiere din România. Vreau să-i mulțumesc pe această cale prim ministrului Victor Ponta pentru tot sprijinul pe care l-a dat în ultimii doi ani și jumătate acestui proiect, vreau să mulţumesc constructorilor, antreprenorului UMB Bacău, lui Dorinel Umbrărescu, domnului director Șerbu și tuturor constructorilor care lucrează la acest proiect, care va rămâne de referință în viața cetățenilor județului Vrancea“, a afirmat Marian Oprişan. 
    Şeful administraţiei judeţene  a precizat că reabilitarea acestui drum va dezvolta foarte mult zona de munte a judeţului. „Este un proiect care va dezvolta foarte mult zona de munte. Mă refer aici la Valea Putnei și dincolo de toate celelalte, vreau să spun că va mai rezolva o mare problemă pentru că la final, acest drum va face parte din drumul expres Târgu Secuiesc-Focșani, Brăila-Galați, Tulcea-Constanța. Evident, pentru cetățenii județului Vrancea este un mare câștig“, a precizat Marian Oprişan. 

3-3

        „Lucrările nu vor mai fi stopate, se va lucra până la inaugurarea totală“

    Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea a arătat că în acest moment stadiul lucrărilor este foarte avansat şi zilnic, peste 120 de camioane aduc între 1500 şi 4000 de tone de asfalt care a fost turnat sau va fi turnat în zilele următoare pe DN 2D, sectorul Tulnici-Lepşa-limită judeţ Covasna. Marian Oprişan a dat asigurări că lucrările la acest obiectiv de investiţii nu vor mai fi stopate. „ Așa cum ați văzut s-a început cu turnarea asfaltului. În primele zile, 1500 de tone pe zi și se va ajunge într-un final la 4.000 de tone, dar repet, complexitatea lucrării, zidurile de sprijin, apărările de mal, podurile, podețele și toate celelalte lucruri, șanțurile, se realizează mai greu, dar după cum știți binele nu vine niciodată ușor și eu sunt bucuros că împreună cu echipa mea putem, dacă nu ne împiedicăm, până la finalul acestui an să se circule pe acest drum în cele mai bune condiții pe relația Regiunea de Sud Est – Focșani – Lepșa- Ojdula-Târgu Secuiesc-Brașov. Lucrările nu vor mai fi stopate, se va lucra până la inaugurarea totală a acestui drum“, a precizat președintele CJ Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan. 
    Inginerul Ştefan Şerbu, şeful de lucrări din partea companiei UMB Spedition, a declarat că lucrările pe sectorul Tulnici-Lepşa-limită judeţ Covasna vor fi terminate în maxim două luni. Muncitorii lucrează până aproape de miezul nopţii, când vine ultimul camion încărcat cu asfalt. Inginerul a explicat că se va lucra chiar şi sâmbăta, cu excepţia sărbătorilor legale. „În această etapă lucrările vor fi executate până la kilometrul 95, mai exact la limita cu judeţul Covasna. Lucrările constau în realizarea zidurilor de protecţie, subtraversări, colectare ape pluviale, şanţuri, reparaţii la drumul existent şi în final asfaltarea acestui sector de drum. În prezent ne aflăm în faza de a turna asfaltul conform proiectului. Zilnic avem 120 de camioane care cară asfalt, iar de joi numărul camioanelor va creşte la 140 zilnic. Estimăm ca în maxim două luni de zile lucrările pe acest sector de drum să fie încheiate aşa cum prevede proiectul cu şanţuri, apărări de maluri, îndiguiri, straturi de asfalt, refugii şi semnalizare rutieră. Este o lucrare complexă din punct de vedere tehnic“, a declarat inginerul Ştefan Şerbu.

3-4

    Şeful de lucrări din partea companiei UMB Spedition a precizat că în afară de lucrările de asfaltare pe care toată lumea le aşteaptă, proiectul prevede lucrări complexe de colectare a apelor pluviale prin realizarea de şanţuri şi canale colectoare, realizarea de ziduri de sprijin pentru platforma drumului şi realizarea de ziduri în albia râului Putna pentru ca apa să nu mai rupă platforma drumului. „O astfel de lucrare, foarte complexă, este în curs de realizare la intrare în staţiunea Lepşa dinspre Tulnici. Aici se realizează un zid de protecţie din beton armat care are ca rol protejarea platformei drumului de eroziunile provocate de apă“, a spus Ştefan Şerbu. 

3-1

       Primii 50 de kilometri din DN 2D, modernizaţi la standarde europene

    Până în acest moment au fost modernizaţi şi reabilitaţi primii 50 de kilometri din DN 2D. Sectorul de drum Focşani-Bîrseşti are două benzi de trafic a câte 3,5 metri fiecare, două benzi de încadrare a câte jumătate de metru şi încă un metru alocat celor două benzi de acostament, consolidate de o parte şi de cealaltă a drumului. În total, partea carosabilă are o lăţime de nouă metri. Lucrarea a durat trei ani şi a costat 160 milioane de lei. 
    Drumul are o lungime de 118 kilometri, pe care se vor construi sau vor fi modernizate 35 de poduri, cu o lungime totală de 1,2 kilometri. Cel mai lung pod, de 287 de metri, a fost construit peste râul Putna, în localitatea Vidra. De asemenea, au fost sau vor fi construite 6 poduri noi, iar la altele patru va fi schimbată complet suprastructura. Vor fi refăcute, în total, 269 podeţe şi lărgite alte 24. Proiectul prevede reabilitarea sectorului asfaltat şi asfaltarea celor 24 de kilometri de drum pe tronsonul Greşu-Ojdula, refacerea zidurilor de sprijin, a sistemelor de colectare şi evacuare a apelor meteorice, refacerea şi modernizarea lucrărilor de corecţie a torenţilor. 

3-2

       Proiect realizat la iniţiativa preşedintelui Marian Oprişan

    Procedurile de modernizare a acestui drum au început din decembrie 2002, când a fost publicat anunţul de intenţie în Monitorul Oficial. Ulterior, pe 12 martie 2003, a fost selectată societatea Solel Boneh Internaţional, pentru a realiza lucrarea. În 2004, au fost realizate studiul de fezabilitate şi proiectul de execuţie, pentru care au fost cheltuiţi 2,5 milioane de euro, iar lucrările ar fi trebuit demarate în 2005. Numai că Guvernul PNL a boicotat acest proiect şi a renunţat la parteneriatul public-privat încheiat cu societatea Solel Boneh Internaţional. După zeci de demersuri şi zeci de memorii depuse la Guvern şi ministerele abilitate de către Marian Oprişan, proiectul a fost reluat în 2007, dar cu finanţare integrală de la bugetul de stat. „A meritat fiecare clipă pe care am petrecut-o la Ministerul Transporturilor, fiecare clipă pe care am petrecut-o cu proiectantul, fiecare clipă pe care am petrecut-o pe acest drum cu constructorul“, declara în 2011 preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan.