DN 2 D, pe porţiunea Lepşa-Ojdula, a fost închis circulaţiei rutiere
Vremea capricioasă a creat mai multe probleme pe raza județului. În mai multe zone a nins, aşa că au și apărut blocajele din cauza zăpezii. Un microbuz școlar a rămas blocat la Poiana Stoichii, în comuna Vintileasca, iar mai multe autovehicule, care aduceau pâine din Covasna în Vrancea, au rămas blocate în zăpadă, în munţi. Pe DN 2 D, între localitatea Lepșa, din Vrancea, și Ojdula, din Covasna, nu s-a circulat ieri, drumul fiind blocat şi de copaci doborâţi de vânt. Dacă în unele zone a nins, în altele a plouat cu găleata. Cantitatea cea mai mare de precipitații a căzut la Nereju. Din această dimineață, de la ora 08.00, Vrancea nu mai este sub atenționare meteo Cod Galben de ploi.
Iarna şi-a intrat în drepturi pe raza judeţului Vrancea deşi, din punct de vedere calendaristic, suntem la mijlocul toamnei. Un microbuz şcolar a rămas înzăpezit ieri dimineață, în localitatea Poiana Stoichii, din comuna Vintileasca. Microbuzul transporta elevi la şcoala de centru din Vintileasca. Ieri, la primele ore ale dimineaţii, stratul de zăpadă la Vintileasca ajungea la 10 centimetri, iar la orele prânzului ajunsese la 15 centimetri. „Microbuzul şcolar a rămas înzăpezit în satul Poiana Stoichii, din cauza stratului gros de zăpadă aflat pe carosabil. De reţinut că în zonă este viscol, ceea ce îngreunează şi mai mult deplasarea maşinilor. Am mers personal cu un utilaj cu lamă şi am scos microbuzul din nămeţi, iar copiii au ajuns cu bine la şcoală“, a declarat, ieri, primarul comunei Vintileasca, Georgel Spătaru.
Acesta a precizat că a solicitat un microbuz cu tracţiune 4×4, pentru a face faţă viscolelor din timpul iernilor. „Pentru ca elevii să poată ajunge la şcoală şi de la şcoală către casele lor, avem nevoie de un microbuz şcolar cu tracţiune integrală. Drumurile sunt foarte grele în zona de munte, iar odată cu venirea iernii devin aproape impracticabile“, a spus Georgel Spătaru. El a adăugat că microbuzul care a rămas înzăpezit ieri dimineață, este echipat pentru sezonul de iarnă, dar cu toate acestea nu a răzbit prin stratul nu prea gros de zăpadă.
Primarul comunei Vintileasca a precizat că bătrânii nu îşi aduc aminte să fi nins vreodată aşa de mult şi atât de devreme. „Bătrânii spun că nu au mai întâlnit aşa ceva. Porumbul este necules, merele sunt în copaci, iar iarna şi-a intrat deja în drepturi“, a concluzionat edilul.
Mașini cu pâine înzăpezite și copaci căzuți pe DN 2D
Stratul de zăpadă, care ieri dimineață avea peste 10 centimetri, a creat probleme și pe DN 2 D Focșani – Tulnici – Ojdula – Târgu Secuiesc – Brașov, pe porțiunea dintre Lepșa și Ojdula. În plus, viscolul a rupt mai mulți copaci, care au căzut pe partea carosabilă. Prin urmare, mai multe autovehicule încărcate cu pâine, care veneau de la Covasna către Vrancea, au rămas înzăpezite peste munte, pe raza județului Covasna. Potrivit polițiștilor, autovehiculele nu erau echipate pentru iarnă. „Pe DN2D Ojdula – Tulnici (judeţul Vrancea), câteva autovehicule neechipate pentru circulaţia în condiţii de iarnă nu mai pot înainta din cauza viscolului şi a stratului de zăpadă depus pe carosabil, care măsoară câţiva centimetri”, au transmis ieri dimineață polițiștii.
Pentru că în această zonă telefoanele mobile nu au semnal, un echipaj din cadrul Secției de Poliție Rurală Tulnici a plecat spre locul în care erau blocate maşinile, pentru a stabili dacă se mai poate circula în zonă sau nu. Echipaje ale poliției au fost prezente atât la Lepşa cât şi la Ojdula, iar conducătorii auto care au vrut să traverseze acest sector de drum au fost direcţionaţi pe rute ocolitoare.
Aseară, în jurul orei 19.45, porţiunea de drum de pe raza judeţului Vrancea fusese curăţată de trunchiurile copacilor, mai înregistrându-se unele probleme pe raza judeţului Covasna. Şeful Secţiei de Drumuri Naţionale, Marian Paraschiv, a declarat că trunchiurile copacilor au fost tăiate cu drujbele. „S-a acţionat cu drujbe şi utilaje şi s-a reuşit degajarea de pe partea carosabilă a copacilor căzuţi, astfel încât la ora 19.45 s-a ajuns la limita cu judeţul Covasna. Întrucât în judeţul vecin mai sunt probleme, restricţia va fi menţinută până când vom avea confirmarea de la autorităţile din Covasna că se poate circula“, a spus, aseară, Marian Paraschiv.
Zăpada a creat probleme și pe DN 2 R și DN 2L
Probleme nu au fost doar pe DN 2 D, ci și pe DN 2 R Jitia-Vintileasca și pe DN 2 L în interiorul comunei Soveja. Marian Paraschiv ne-a precizat, ieri după-amiază, că pe aceste drumuri s-a circulat destul de greu. „Se circulă în condiții de iarnă pe DN 2 R Jitia – Vintileasca și pe DN 2L în comuna Soveja. Avem utilaje care intervin în aceste zone”, a adăugat şeful SDN.
Având în vedere că a nins, polițiștii vrânceni le reamintesc conducătorilor auto că au obligația, când circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, să-și echipeze mașinile cu anvelope de iarnă. Oamenii legii spun că în cazul autovehiculelor de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri de scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, acestea trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau să aibă montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.
Pomi fructiferi rupți de greutatea zăpezii
Localnicii din zona de munte a județului spun că zăpada căzută în cursul zilei de ieri le-a distrus livezile. În localitățile Jitia și Vintileasca, copacii au fost rupți de greutatea stratului de nea, iar oamenii riscă să nu mai culeagă niciun fruct, în cazul în care va da și înghețul. „Zăpada cu ploaie s-a așezat pe crengile care au frunze și fructe și din cauza greutății ramurile s-au rupt. Mă uitam cum merii pe care îi am în curte se rupeau de atâta zăpadă. Nu avem ce să le facem deoarece ninge foarte tare și zăpada se așterne la loc. Am mai dat zăpada de pe merii mai tineri în speranța că nu se vor rupe ca cei mai înalți. Aud de acasă cum în pădurea de fag din apropiere se rup crengile de ai impresia că trage cineva cu pușca, așa de tare troznește. Și la această oră (ieri seară – n.r.) ninge foarte tare și nu se știe cum vom ieși după această zăpadă. Niciodată la noi nu a nins la început de octombrie. De la bătrâni știu că primii fulgi de zăpadă se zăreau pe dealurile mai înalte din comună după data de 20 octombrie”, ne-a spus Dumitru, din Jitia.
La Mănăstirea Muntioru a nins și mai mult. Călugării ne-au spus că a început să ningă încă de luni de la prânz, iar la ora închiderii ediției stratul de zăpadă atingea aproximativ 40 de centimetri, iar pe alocuri depășea un metru. „Este cumplit de greu, ninge fără oprire de luni, de la 12.00, și vântul suflă foarte tare. Nu se mai poate ajunge nici pe la Vintileasca, nici pe la Nereju, aici la noi în munte. După ce ai trecut la cinci minute se astupă imediat urmele pe zăpadă”, ne-a spus unul dintre călugări.
În Nistorești și Negrilești a nins ieri aproape toată ziua, iar aseară oamenii își scoseseră lopețile din poduri pentru a da zăpada la o parte. Oamenii sunt uimiți de fenomenele meteo extreme și spun că de foarte multă vreme nu a mai nins la început de octombrie. „A nins toată ziua, iar zăpada are un pod de palmă. Și acum (ieri după-amiază – n.r.) ninge destul de tare. Nu țin minte să mai fi nins vreodată așa de devreme. În plus este și foarte frig. Facem focul ca iarna”, ne-a spus un localnic din Negrilești.
Temperaturile au fost extrem de scăzute
Temperaturile au fost foarte scăzute ieri. Cea mai mică temperatură a fost înregistrată la Tulnici, după cum ne-a spus meteorologul de serviciu de la Stația Meteo Focșani. Potrivit acestuia, la Tulnici, ieri dimineață, temperaturile din termometre au scăzut până la un grad.
Nici la Focșani nu a fost mai cald. Ieri după-amiază, în jurul orei 15.00, s-au înregistrat 3,5 grade. Meteorologii spun că temperaturile sunt extrem de scăzute pentru această perioadă, în condițiile în care, în anii anteriori, la 1 octombrie, termometrele indicau și 25 de grade.
Meteorologii au emis ieri o atenționare nowcasting de lapoviță și ninsoare, care a expirat la ora 16.00. După expirarea atenționări imediate, județul nostru a rămas în continuare sub atenționare meteo Cod Galben de ploi, care expiră în această dimineaţă la ora 08.00.
Cel mai mult a plouat la Nereju
Dacă în unele zone a nins, în altele a plouat cu găleata. Potrivit informațiilor primite de la reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Vrancea, cel mai mult a plouat la Nereju. „Precipitații au căzut pe toată suprafața județului Vrancea. Cel mai puțin a plouat la Adjud, respectiv 11,1 litri pe metru pătrat și cel mai mult la Nereju, unde cantitatea de precipitații căzută de ieri (luni-n.r.) și până azi dimineață (ieri dimineață-n.r.) la ora 7.00, a fost de 51,1 litri pe metrul pătrat. Suntem în continuare sub incidența Codului Galben și vom monitoriza situația. Pe cursurile de apă nu sunt probleme. Au fost înregistrate creșteri, dar nu au fost atinse cotele de atenție”, a precizat Sergiu Mihăilă, de la SGA.