Lepsa

Zăpada căzută la 1 octombrie a închis în Vrancea drumuri naţionale şi şcoli

Zăpada căzută la 1 octombrie a închis în Vrancea drumuri naţionale şi şcoli

“De 30 de ani nu a mai nins ca acum”, afirmă primarul comunei Vintileasca, Georgel Viorel Spătaru, care pune chiar problema închiderii şcolilor astăzi.Tot din cauza zăpezii, DN2D a fost închis ieri.Dacă la munte a nins ca într-o lună de iarnă veritabilă, la Focşani a plouat neîncetat două zile

Cu toţii ştim că prima zăpadă ia prin surprindere autorităţile şi că vorba preşedinţială “iarna nu-i ca vara” se aplică, incontestabil, an de an. Totuşi, în acest sezon, iarna chiar a venit prea devreme, chiar de la 1 octombrie, blocand şoferi în trafic şi punand în dificultate accesul copiilor spre şcoală în zonele de munte. Peisajul hibernal s-a aşternut ieri, încă de dimineaţă şI în zona de munte din Vrancea, stratul de zăpadă fiind unul consistent la Tulnici, Soveja sau Vintileasca.

Din cauza ninsorii căzute în comuna Vintileasca, autorităţile iau în calcul închiderea şcolii pentru astăzi. Zăpada atinge în multe locuri din comună chiar şi 15 cm, iar ninsoarea nu a încetat aseară. De la primă oră a zilei de ieri au fost scoase utilajele, după ce un microbuz şcolar a rămas înzăpezit cu elevii din satul Poiana Stoichii, pe care trebuia să-i transporte la cursuri la şcoala de centru, unde învaţă aproape 300 de copii. “De 30 de ani de cand sunt în această comună nu a mai nins ca acum. Avem şapte autoturisme blocate pe drumul care face legătura între Primăria comunei Vintileasca şi satul Bahnele. Un utilaj a fost trimis în zonă pentru a deszăpezi drumul. În ritmul în care ninge, luăm în calcul situaţia în care vom fi nevoiţi să închidem şcoala, pentru că nu vom putea transporta copiii la şcoală”, ne-a spus Georgel Viorel Spătaru, primarul comunei Vintileasca. Autorităţile spun că sunt pregătite cu utilaje să intervină dacă stratul de zăpadă va continua să crească. “Oamenii nu şi-au cules fructele, nu şi-au scos sfecla din pămant, nu au cules porumbul. Nu ne aşteptam să ningă aşa devreme”, ne-a mai declarat primarul din Vintileasca. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, alte şcoli nu au anunţat că ar avea probleme din cauza vremii. “Dimineaţă a întarziat microbuzul care aducea elevii la Şcoala Vintileasca, dar s-a rezolvat”, ne-a precizat şefa IŞJ, Vasilica Zaharia. Şcolile pe sobe au început să facă focul, mai devreme ca niciodată în acest an, iar cele care au montate centrale fac revizia pentru a începe şi ele să furnizeze căldură. “A nins noaptea trecută la munte, iar la noi este lapoviţă. La şcoală se face focul pentru că este frig, iar copiii se pot îmbolnăvi. Toate au stocul asigurat de lemne”, ne-a declarat primarul comunei Nistoreşti, Ion Gogoriţă.

Drum blocat la Tulnici

a1347

Aşa arăta şoseaua la Tulnici, ieri, în jurul pranzului

La Tulnici, ieri, se făceau verificări la centrala şcolii pentru a o putea pune în funcţiune. Şi aici ningea puternic ieri, mai ales în zona Greşu – Lepşa, stratul de zăpadă la ieşire din Greşu atingand chiar şi 20 de centimetri. “Avem două tiruri blocate spre care am trimis un utilaj ca să deszăpezească carosabilul. A fost întors din drum autobuzul care transportă călători spre Braşov pentru că nu se poate circula spre Covasna”, ne-a spus primarul comunei Tulnici, Valentin Bîznă. Angajaţi ai Secţiei de Drumuri Naţionale au plecat ieri după-amiază spre zona cu probleme pentru a tăia trunchiurile copacilor căzuţi. „ Având în vedere că în unele zone montane ninge, le reamintim conducătorilor auto că au obligaţia ca pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei să echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă. În cazul autovehiculelor de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehicululelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, acestea trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate”, recomandă poliţiştii de la Circulaţie.

A plouat în 5 ore cat într-o lună întreagă

Cantităţile de precipitaţii căzute ieri în Vrancea au atins, la prima oră a zilei, 51,5 l/mp la Nereju, 42,4 l/mp la Groapa Tufei, 39 l/mp la Herestrău şi Tulburea şi 32,3 l/mp la Tulnici. La Goleşti, ieri dimineaţă, plouase pană la 27,2 l/mp. Precipitaţiiile s-au mai acumulat pană la pranz, astfel că în intervalul 7,00 – 12,00 ieri s-au înregistrat 33 l/mp la Fitioneşti, 24,5 l/mp la Tulburea, 22,6 l/mp la Ciuruc şi 20 l/mp la Lepşa şi Herestrău. După-amiază precipitaţiile au continuat să cadă, dar sub formă de lapoviţă. Reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea spun că pe cursurile de apă din judeţ au fost înregistrate creşteri, dar nu s-au atins cotele de apărare. Veştile rele nu se termină pentru vranceni, judeţul nostru rămanand sub avertizare cod galben de preciptaţii, alături de alte trei judeţe. Astfel că, pană la ora 8,00, în această dimineaţă, va continua să plouă în jumătatea de sud a ţării, iar în regiunile sud-estice şi în Subcarpaţii Getici se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi local 20 şi 25 l/mp şi izolat 40 sau 50 l/mp. În Bărăgan, vântul va mai prezenta intensificări, cu viteze de 50 şi 70 km/h. Prefectura a convocat în această dimineaţă o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ce va fi urmată de o videoconferinţă pe tema măsurilor ce trebuie luate ca urmare a fenomenelor meteo din aceste zile. (M. VLĂDESCU, A. IVAN)

Peisaj de iarnă şi în Soveja, surprins pe camerele de supraveghere ale unei case

 files

Iarna la Năruja pe 01.10.2013 -foto:Adriana  Bratie cititor al Ziarului de Vrancea

 files (1)

files (2)