Lepsa

Vrancea turistica vrea sa atraga turistii ca un magnet

Consiliul Judetean va derula un proiect de 600.000 lei care va promova zona de munte a judetului prin panouri si emisiuni TV u turistii sint indemnati sa viziteze Muntii Vrancei si sa poposeasca la mesteri populari, insa nu se pot caza decit la Lepsa

Bogatiile culturale ale Vrancei vor fi „puse pe tava” turistilor care vor calca pe plaiurile Babei Vrincioaia. Cel putin asta promit autoritatile judetene, care vor derula proiectul „Vrancea turistica”, cofinantat cu bani europeni nerambursabili. Ieri, la sediul Consiliului Judetean (CJ) a avut loc lansarea proiectului, in prezenta citorva primari de la munte. Proiectul isi propune sa puna in valoare tot ce exista mai bun si mai frumos in Vrancea si astfel sa creasca importanta turismului, ca factor ce stimuleaza dezvoltarea economica. „Tinta este sa aducem la cunostinta turistilor de ce trebuie sa vina in Vrancea, ce sa vada si cu ce sa ia contact, sa spunem ca Vrancea este o zona frumoasa. In fiecare localitate sint frumuseti, sint obiective culturale, religioase si in mod deosebit am dori sa aducem in atentia turistilor traditia. Din discutiile pe care le-am purtat cu o serie de straini, acestia si-au exprimat dorinta sa nu doarma in hoteluri de nu stiu cite stele, ci in pensiuni si sa serveasca din gastronomia locala”, a spus vicepresedintele CJ, Mircea Diaconu. Acesta a facut un apel si catre vrinceni sa-si viziteze judetul, pentru ca au ce vedea. Proiectul va viza 13 localitati, respectiv Bolotesti, Vidra, Valea Sarii, Birsesti, Negrilesti, Paulesti, Tulnici, Vrincioaia, Naruja, Paltin, Nereju, Nistoresti si Spulber, care vor fi cuprinse intr-un traseu turistic. „Zona montana a judetului este cunoscuta mai ales prin localitatea Lepsa, turistii cunosc foarte putin patrimoniul cultural si natural de care dispune zona montana. Si acest lucru l-am identificat inclusiv la tirgurile de turism la care am fost prezenti. Turistii nu cunosc mestesugurile traditionale, traditiile pastorale, festivalurile folclorice, obiectivele culturale sau resursele naturale”, a spus Ramona Sclavone, manager de proiect. Aceasta a prezentat activitatile incluse in proiect, printre care: montarea, in fiecare localitate, a unor panouri de informare, crearea unui portal cu informatii turistice, realizarea unui film de prezentare, elaborare de materiale informative si publicitare (harti turistice, pliante, albume), emisiuni TV, participarea cu un stand la manifestarea traditionala „Boteitul Oilor”.

„Turistul e invitat sa braconeze din arhaismul Vrancei”

Avem idei de promovare, insa potentialul de cazare este redus in localitatile din „virful muntelui”. Cu exceptia zonei Lepsa, unde se concentreaza majoritatea pensiunilor, in restul localitatilor se numara pe degete unitatile decente de cazare. „Speram sa se dezvolte si unitatile de cazare”, a spus Ramona Sclavone. Si primarul de la Nistoresti a atras atentia asupra multor frumuseti montane, dar si asupra unui fenomen ingrijorator: taierea padurilor. „Turistul e invitat sa braconeze din arhaismul Vrancei noastre. Acum, cind inca nu e prea tirziu, cind mai avem ce conserva si valorifica. Lepsa a inceput sa se urbanizeze, iar padurile au inceput sa dispara”, a spus primarul Ion Gogorita. Eugen Stoianof, de la Centrul Judetean pentru Promovarea Culturii Traditionale, Artelor si Meseriilor, a mentionat ca daca panourile informative pentru turisti vor fi amplasate fara a fi legate de niciun eveniment, nu vor avea nicio valoare si a venit cu ideea concurentei intre localitati pentru descoperirea valorilor. De asemenea, vicepresedintele CJ a mentionat ca zona montana este asigurata in ceea ce priveste infrastructura, asa incit accesul turistilor se va face cu usurinta. „La anul speram sa se finalizeze DN2D Focsani „” Ojdula si va fi o afluenta de turisti, si dinspre Ardeal”, a completat Mircea Diaconu. Durata de implementare a proiectului este 15 luni, incepind din 17 februarie 2011. Valoarea totala este de aproape 600.000 lei, din care aproape 400.000 lei bani nerambursabili din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, iar 13.800 lei contributia CJ Vrancea.