Lepsa

Unitate de pompieri cu ambulanţă SMURD în comuna Tulnici

ambulanta-smurdO subunitate de pompieri, dotată cu ambulanţă SMURD, va fi înfiinţată în comuna Tulnici. Președintele Consiliului Județean și al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Marian Oprișan, le-a spus oamenilor din Lepşa că administrația județeană a întocmit un proiect, potrivit căruia în localitate va fi înființată o unitate de pompieri. Aceștia ar urma să intervină cu promptitudine pentru stingerea incendiilor care cuprind gospodăriile din zonă.
Localnicii care au stat de vorbă, ieri, cu premierul Victor Ponta şi cu preşedintele UNCJR Marian Oprișan au spus că este nevoie cât mai repede de o maşină de pompieri. Lepşa este o zonă turistică, cu multe cabane de vacanţă, construite din lemn, prin urmare trebuie o mașină de pompieri care să intervină în cel mai scurt timp în caz de incendiu.
Avem nevoie de o mașină de pompieri. Ne-au ars case, mi-a ars calul în grajd, am rămas pe drumuri. Au venit tocmai de la Vidra. Am ars complet până au venit. Avem bază în dumneavoastră că ne ajutați. Vrâncenii vă iubesc și vă rugăm pe amândoi (Marian Oprișan și Victor Ponta -n.r.) să ne ajutați“ , a spus o femeie. Şeful administraţiei judeţene i-a asigurat pe cetăţeni că problema este cunoscută, iar în viitorul apropiat, în comună va funcţiona o unitate de pompieri dotată cu ambulanţă SMURD. Avem proiect pentru Lepșa. Vom avea ambulanţă SMURD şi mașină de pompieri“ , a dat asigurări Marian Oprişan.
Despre înfiinţarea unui punct de lucru ISU în comuna Tulnici se discută de mai bine de doi ani. Conducerea inspectoratului spune că înfiinţarea unui punct de lucru la Tulnici se justifică, ţinând cont de numărul mare de incendii ce au loc în această zonă. Subunitatea de pompieri ar trebui să acopere localităţile Tulnici, Lepşa, Greşu, Păuleşti, Negrileşti şi Bîrseşti.
În zonă sunt înregistrate multe incendii, în special la casele de vacanţă, iar intervenţiile se fac cu mare greutate. Pompierii civili din Tulnici au o singură autospecială, iar ajutor pot primi doar de la subunitatea de la Vidra, care se află la o distanţă apreciabilă.
Am făcut demersuri împreună cu primarii din zonă şi am solicitat sprijinul preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, pentru a înfiinţa o subunitate de pompieri militari la Tulnici. Deja s-au purtat discuţii la conducerea centrală a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), dar şi la Ministerul Afacerilor Interne, structuri care sunt de acord cu înfiinţarea acestei subunităţi“ , a afirmat primarul comunei Tulnici, Valentin Bîznă.
Punct de lucru la Soveja
Ceea ce se doreşte să se facă la Tulnici s-a realizat deja, în 2011, la Soveja, comună în care a fost înfiinţat un punct de lucru al ISU, care funcţionează în cadrul Staţiei de Pompieri Panciu. Pompierii intervin în localităţile Soveja, Câmpuri şi Răcoasa, cu excepţia satului Varniţa. Spaţiul în care își desfășoară activitatea a fost pus la dispozitie de autorităţile publice locale, în care a fost apoi dislocată o autospecială de lucru cu apă şi spumă, ce a fost încadrată cu 20 de subofiţeri, aceştia efectuând serviciul în ture. Scopul înfiinţării acestui punct de lucru a fost reducerea timpului de răspuns şi eficientizarea intervenţiilor în situaţii de urgenţă.