

„Vom avea şi drumuri pe care să mergem”.Premierul Victor Ponta a inspectat ieri lucrările la DN 2 D Focşani – Ojdula – Tg Secuiesc.Investiţia va fi finalizată în 30 – 35 de zile pană la limita cu judeţul Covasna-pretind actualii guvernanti.Pentru restul de 23 de km este încheiat un alt contract, iar primul ministru a promis fonduri pentru anul viitor.”Vrem să unim Moldova cu Transilvania prin drumuri”, a precizat Victor Ponta, venit ieri într-o vizită electorală la Lepşa.In opinia onstructorului,acest drum, impracticabil acum, poate rivaliza cu Transfăgărăşanul
Cine spera că va merge curand pe drum asfaltat pană în Covasna sau Braşov mai are de aşteptat. DN 2 D, drumul care rivalizează cu Transfăgărăşanul, aşa cum a spus constructorul, va fi, în cel mai bun caz, terminat pană la kilometrul 95, la limită cu judeţul Covasna. De acolo, puteţi experimenta pe propria piele cum mergeau strămoşii noştri cu căruţa pe drumuri de munte. Nu trebuie să disperăm însă, pentru că actualul premier are în plan proiecte măreţe la împlinirea a 100 de ani de la formarea Romaniei mari, printre care şi „unirea rutieră” între Moldova şi Transilvania. Deocamdată, în zona de dincolo de Tulnici firma Spedition UMB părea ieri că lucrează cu toate forţele, mai ales că premierul Victor Ponta a venit să inspecteze stadiul lucrărilor. Acesta a venit însoţit de vicepremierul Liviu Dragnea şi de Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea. “Am onoarea să vă prezint unul dintre cele mai frumoase drumuri din Romania, care rivalizează cu Transfăgărăşanul”, i-a spus reprezentatul Spedition UMB premierului. Potrivit acestuia, drumul poate fi terminat în 30 – 35 de zile, adică în jur de 15 – 20 octombrie, cu condiţia să nu existe probleme cu fondurile. Partea din Covasna ar putea fi realizată anul viitor, numai că atunci este o mare problemă: nu mai este an electoral. Este foarte posibil ca şoseaua să fie finalizată pe teritorul Vrancei, iar pentru restul de drum să fie aşteptate alte alegeri, aşa cum s-a mai întamplat.
Ponta vrea unirea prin drumuri a Moldovei de Transilvania
“Vrem să unim Moldova cu Transilvania prin drumuri”, a spus Victor Ponta la Lepşa
Şoseaua va fi gata nu pană la Ojdula, ci doar pană la km 95, adică la limita cu judeţul Covasna. De acolo, pană la km 118, adică încă 23 de km, drumul face obiectul unui alt contract, care a fost suspendat. “Mai sunt 23 de km de drum pe partea Covasnei unde putem începe, dacă se dă ordin de începere a lucrărilor”, a spus reprezentantul constructorului. “Şi cine ne împiedică să facem acest lucru?”, i-a întrebat Ponta cei de la Drumuri Naţionale, care au spus că lucrările pot demara în primăvară şi pot dura şase luni. “E un proiect naţional să unim prin infrastructură mai bună, din drumuri, Moldova de Transilvania şi Muntenia de Transilvania. Am venit în mod special să văd acest drum pentru că ştiu că este un proiect vechi şi foarte important care are legătură cu faptul că vrem să unim Moldova de Transilvania prin drumuri”, a declarat premierul. Victor Ponta a arătat că DN 2 D este important şi pentru dezvoltarea zonei din munţii Vrancei. “În al treilea rand, ştiam că este un proiect vechi, care a rămas mult timp nefinanţat şi de aceea am alocat banii. S-a lucrat absolut excepţional şi sunt convins că în felul acesta vom realiza acel proiect „Romania 100” în care, la 100 de ani după ce ne-am unit, vom avea şi drumuri pe care să mergem. Acest drum DN 2 D face parte din acest mare proiect. Există bani să îl finalizăm inclusiv pe partea de Covasna”, a spus Victor Ponta.
„Societatea civilă” din Tulnici
Premierul a fost “încolţit” de caţiva localnici din Tulnici, care au reclamat faptul că li se inundă casele deoarece nu sunt şanţuri de scurgere. “Nu sunt canale de scurgere şi ni se inundă casele. S-a turnat direct asfalt pană în gard, pentru că nu a fost loc unde să de facă şanţurile”, a spus unul dintre nemulţumiţi. Marian Oprişan a spus că problema se va rezolva atunci cand se va realiza canalizarea. De asemena, Victor Ponta a discutat cu Liviu Dragnea ca să se obţină acordul tuturor pentru realizarea şanţurilor.
Oprişan a cerut bani pentru drumul Lepşa – Soveja
Marian Oprişan l-a dus pe Victor Ponta chiar la intrarea pe sectorul de drum din DN 2 L care face legătura între Tulnici şi Soveja. Această porţiune de drum are 14 km, fiind într-o stare dezastruoasă de ani de zile. Preşedintele CJ i-a cerut premierului să introducă drumul la finanţare în bugetul anului viitor. “Nu se poate să îl băgăm pe fonduri europene?”, a întrebat Ponta. “Nu se poate”, a răspuns Marian Oprişan, care a plusat. “Cu 25 – 30 de milioane de lei îl facem cu tot cu consolidări”, a afirmat şeful CJ. Premierul a spus însă că ar prefera ca drumul să fie realizat cu fonduri europene. “Eu aş prefera să îl realizăm din fonduri europene. Dacă nu se poate, atunci îl vom face de la bugetul CNADN sau de la Dezvoltare”, a spus Ponta, fără a avansa însă vreun termen despre această investiţie.
Se vor da bani pentru primăria din Negrileşti
Constructorul DN 2 D a lucrat ieri din greu la vizita premierului Victor Ponta
Lucrările ar putea fi terminate peste o lună doar pană la graniţa judeţului
Oamenii au mai profitat de vizita premierul Victor Ponta pentru a ridica şi alte probleme ale zonei. Primarul din Negrileşti a arătat că aşteaptă de doi ani şi şapte luni fonduri pentru o nouă primărie, după ce sediul celei vechi a fost mistuit de un incendiu. Ion Văsuian a primit o veste bună de la Liviu Dragnea, care a spus că OG 28/2013 a fost modificată pentru a se acorda fonduri şi pentru primării. “Pe 22 septembrie vom da banii, la rectificarea bugetară”, a dezvăluit primul ministru data mult aşteptatei rectificări. Victor Ponta a spus că ştie de problema de la Negrileşti, pentru ridicarea unui nou sediu fiind necesară suma de 2 milioane lei. Un localnic s-a plans de faptul că i-a ars casa pană a ajuns maşina pompierilor la el. Marian Oprişan a spus că există un proiect pentru ca la Lepşa să fie şi SMURD şi maşină de pompieri. De asemenea, şeful CJ Vrancea a spus că a dat maşină de pompieri la Primăria Tulnici. Autorităţile locale au o maşină, care a fost achiziţionată însă de obştea din localitate pe vremea fostului primar Vasile Aguridă. Primarii au mai cerut ca obştile să treacă în subordinea primăriilor, altfel nu va rămane nimic din pădurile munţilor Vrancei.